Viharos széllel, jégesővel csap le a vihar Magyarországra szerdán

2024.07.24. 06:20
Szerdán hidegfront érkezik, így erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Többfelé kell záporra, zivatarokra, és viharos széllökésekre számítani. A HungaroMet Zrt. felhőszakadás veszélye miatt több vármegyére is kiadta a figyelmeztetést. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul.

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökések is lehetnek.

Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

A HungaroMet veszélyjelzése szerint zivatarok kialakulása miatt szinte az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szerdán. Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat.

Felhőszakadás miatt három vármegyére adtak ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést, köztük:

  • Békés,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén és
  • Hajdú-Bihar

vármegyékre.

Magas középhőmérséklet miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki

  • Bács-Kiskun,
  • Békés és
  • Csongrád-Csanád

vármegyékre.

Az érintett területeken az intenzív záporokból és zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat. 

Hidegfront hoz felfrissülést

Szerdán hidegfront érkezik, így néhány napra a hőmérséklet is több fokkal visszaesik. Az enyhülés kedvezőleg hat a szervezetre, frissebb, hűvösebb éjszakák jönnek, így az alvás is pihentetőbb lehet. 

A front miatt többeknél jelentkezhet fejfájás, vérnyomás-ingadozás, de a görcsös panaszok is felerősödhetnek. A szelesebb tájakon élők ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetnek. 

Sokfelé lesz erős az UV-sugárzás. A legmelegebb órákban (10 és 16 óra között) ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a szabadban, mert könnyen hőgutát, napszúrást kaphatunk – derül ki az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzéséből. 

Hétvégéig felmelegszik az idő, így ismét meleg, napos időre számíthatunk.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras