Népszava: Újabb, Magyarországnak járó támogatásokat függeszthet fel az Európai Bizottság

2024.07.25. 09:43
A Népszava értesülése szerint újabb Magyarországnak járó támogatásokat függeszthet fel az Európai Bizottság (EB) a szuverenitásvédelmi törvény miatt. A brüsszeli testület szerint a jogszabály aláássa a civil tér működését. az üggyel kapcsolatban az Index kérdéseket küldött a kormánynak.

A szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatban is alkalmazni fogja az Európai Bizottság (EB) a felzárkóztatási (kohéziós) támogatások odaítéléséhez kötött feltételrendszert – mondta a Népszava tudósítása szerint Didier Reynders igazságügyi biztos egy háttérbeszélgetésen. 

A biztos kihangsúlyozta: több mint egy éve hasonló döntést hoztak az úgynevezett gyermekvédelmi törvény és más, az Európai Unió (EU) alapértékeit sértő magyarországi jogszabály miatt. Ezekért jelenleg csaknem 2,4 milliárd eurót blokkolnak a hazánknak járó kohéziós forrásokból. 

Mint írják, a mostani költségvetési ciklusban bevezetett feltételrendszer alapja, hogy a tagállamok csak akkor kaphatnak az EU fejlesztési támogatásaiból, ha a felhasználásuk alatt tiszteletben tartják a közösen elfogadott szabályokat  és a közösség Alapjogi Chartájának az előírásait.

A szuverenitásvédelmi törvénnyel szemben indított kötelezettségszegési eljárásban az EB azt állapította meg, hogy sérti az EU demokratikus értékeit, és szembemegy az  Alapjogi Chartájában foglalt alapvető jogokkal, többek között a  magán- és családi élet tiszteletben tartásával, illetve a személyes adatok védelméhez való joggal.

A politikus elmondta: az EB a kötelezettségszegési eljárással párhuzamosan felfüggesztheti a felzárkóztatási pénzek egy részét is a jogszabály miatt. A brüsszeli testület szerdán megjelent jogállamisági jelentése egyébként többször is kitért a szuverenitásvédelmi törvényre, amely szerintük aláássa a civil tér működését. 

Reagált a kormány

Didier Reynders igazságügyi biztos kijelentéseivel kapcsolatban lapunk kereste a Miniszterelnökség sajtóosztályát. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte, hogy: „A brüsszeli bürokraták most éppen azért támadják hazánkat, mert úgy gondoljuk, Magyarországnak joga van megvédenie magát a háborús propagandától”.

Jogunk van arra, hogy a külföldről érkező pénzek átláthatóak legyenek és jogunk van ahhoz, hogy a háborús propagandát szolgáló külföldi pénzeket visszautaljuk a feladónak

– válaszolta az Index megkeresésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ.