A szervadományozás és transzplantáció is terítéken volt az uniós egészségügyi miniszterek találkozóján

2024.07.25. 17:13
A szív- és érrendszeri betegségek elleni közös fellépésről, a szervadományozás és a transzplantáció kérdéséről, valamint az európai egészségügyi adattérről egyeztettek az uniós egészségügyi miniszterek kétnapos budapesti informális tanácsülésükön – számolt be róla Takács Péter, a Belügyminisztérium (BM) egészségügyért felelős államtitkára a találkozó második napján tartott sajtótájékoztatóján.

Budapesten tartották a az uniós egészségügyi miniszterek informális tanácsülését, amely kifejezetten a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, a szervadományozásra és a transzplantációra fókuszált.

Első napirendi pontként a szív- és érrendszeri betegségek elleni közös fellépésről tanácskoztak a résztvevők, ezeket ugyanis még mindig vezető halálokként tartják számon, a kihívás kezelése pedig nem csupán a népegészségügy, hanem az egészségügyi rendszerek fenntarthatósága szempontjából is kritikus jelentőségű – mondta Takács Péter államtitkár.

Beszámolója szerint a vitában kiemelték, hogy az egészségben eltöltött hosszabb évek elősegítése érdekében a kockázati tényezőket – dohányzás, alkoholfogyasztás, egészségtelen táplálkozás, mozgáshiány, rossz mentális állapot, környezeti kockázatok – megelőző intézkedésekre van szükség, de a megelőzés erősítése mellett hangsúlyozták a jobb kezelési lehetőségek elérhetőségének és a rehabilitációnak a fontosságát is.

A következő téma a szervadományozás és transzplantáció kérdésköre volt, amely „nem csak életmentő, de az egyik leghatékonyabb beavatkozás egyes krónikus betegek gyógyításában”, ezért fontos, hogy a jövőben több szervadományozásra és – átültetésre kerüljön sor – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Takács Péter felidézte, hogy

az EU 2009. és 2015. közötti szervadományozási és transzplantációs akciótervének köszönhetően 21 százalékkal nőtt a szervadományozás.

Az ülésen szóba került, hogy miként kezelik a szervadományozás hiányát az egyes tagállamok, milyen kihívásokkal néznek szembe az ehhez kapcsolódó rendszer fejlesztésében, milyen eszközök alkalmazhatók a tagállamok közötti egyenlőtlenségek megszüntetésére, valamint milyen támogatásokat nyújthat az EU a tagállamoknak - ismertette az államtitkár.

A résztvevők végül beszéltek az európai egészségügyi adattérről szóló rendelettervezet végrehajtásáról is. A  jogszabály célja, hogy biztonságos teret hozzon létre az elektronikus egészségügyi adatokhoz való hozzáféréshez és ezek megosztásához az unióban elősegítve a kutatást, az innovációt és a szakpolitikák kialakítását – mondta el Takács Péter.

A rendszer lehetővé teszi az embereknek a jobb hozzáférést az egészségügyi adataikhoz, támogatja a digitális egészségügyi piacot, ugyanakkor garantálja az adatbiztonságot és a magánélet védelmét – közölte az államtitkár hozzátéve, hogy a tagállamok eltérő fejlődési szintje miatt a fokozatos bevezetést ajánlották, a teljeskörű alkalmazás 2030-tól várható.