Elszaporodtak a medúzák az Adrián, sok turista ecettel megy a strandra

2024.07.27. 06:04
Az elmúlt hetekben a felmelegedett Adriai-tenger kisebb öbleiben, sekélyebb vizeiben elszaporodtak a medúzák. A horvát sajtó szerint a strandoláshoz már nem csak fényvédő, sapka és törölköző kell, hanem ecet is.

Horvátország klímája, gyönyörű tengerpartja és meleg tengere a világ minden tájáról érkező turisták egyik kedvenc célpontja, de az ország legnagyobb előnye hamarosan a legnagyobb hátrányába csaphat át – írja július 26-i számában a Jutarnji List horvát napilap.

Öblökben, sekélyebb vizekben

A horvát tengerparton az elmúlt napokban rekordhőmérsékletet mértek a tengeren. Az Adriai-tenger csaknem elérte a 30 Celsius-fokot. A melegebb víz a medúzák ideális közegévé válik, és évről évre egyre több van belőlük a horvát vizekben. A megnövekedett medúzaszám pedig a helyi vizek ökoszisztémáját érinti.

Az Adriai-tenger északi részén a meleg miatt egyre több a medúza, főleg azokban az öblökben, ahol sekélyebb, az átlagosnál magasabb hőmérsékletű a víz. A medúzák már június végén megjelentek az adriai strandok közelében, és bár csípésük fájdalmas, de legtöbbször nem veszélyes.

Az orvosok azt tanácsolják, hogy a medúzacsípés helyét tengervízzel kell leöblíteni, majd hideg borogatást kell ráhelyezni.

Ha nem nyílt a seb, akkor almaecetes borogatás tehető rá, vagy elmehetünk a legközelebbi orvosi rendelőig, ahol szteroidos és antibiotikumos krémet írnak fel, hogy minél gyorsabban gyógyuljon a sérülés

– mondta a horvát köztévének (HRT) Ivan Stegić sibeniki háziorvos.

Ha súlyosak a tünetek

A legtöbb esetben bőrpír, enyhe fájdalom, égő, viszkető vagy lüktető érzés jelentkezhet. A szakemberek szerint mielőbbi orvosi segítség szükséges az alábbi panaszok észlelésekor:

  • légzési nehézség,
  • mellkasi fájdalom,
  • izomgörcsök,
  • hólyagok a bőrön,
  • hányinger, hányás,
  • nyelési nehézség,
  • fokozott izzadás,
  • hasi fájdalom.

A tünetek súlyossága több tényezőtől függ, a medúzafajtán túl egyebek mellett a sérült életkorától, testsúlyától, egészségügyi állapotától, illetve attól, hogy hol helyezkedik el a csípés. Gyermekeknél és időseknél különösen oda kell figyelni a panaszokra!