30 fok után fagypont alá zuhant a hőmérséklet a Bükkben

2024.07.29. 20:04
A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete hétfőn a Facebookon közölte, hogy egyetlen nap alatt 30 Celsius-fokot csökkent a hőmérséklet a Bükk fennsíkján, a Mohos-töbörben.

Tegnap délután 3 óra környékén még 30,1 Celsius-fokon tetőzött a hőmérséklet, innen pedig fagypont alá zuhant a két méteren mért léghőmérséklet a Mohos-töbörben – írta a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete.

Hozzátették, az időjárási helyzet egy meglehetősen összetett lefutású hőmérsékleti görbét eredményezett, ugyanis a Kárpát-medence térsége délelőtt még anticiklonális hatás alatt állt, kánikulába illő országos maximumokkal, és nem volt ez másképp a fennsíkon sem, ahol hőségnapot regisztrált az állomás. Délután viszont már egy gyors mozgású hidegfront haladt át az országon, és nyomában több fokkal hűvösebb levegő érkezett, így lassú hőmérsékletcsökkenés indult meg a fennsík térségében is.

A naplementét követően és a front elhaladtával nyugalomba jutó légtömegek hatásaként a fennsík felett kedvező kisugárzási körülmények jöttek létre. Lassan elállt a szél, kitisztult az ég, és a fennsík töbreiben megkezdődött a hőmérséklet zuhanása.

A hőmérséklet-csökkenés 05:30-kor érte el mélypontját, amikor is az idei nyár eddigi legalacsonyabb hőmérsékletét produkálva, mínusz 3,7 Celsius-fokon állt be a napi minimum.

Az intézet leírta, hogy a T-görbe a hőmérsékleti inverzió kései kiépüléséről tanúskodik. Az idén nyáron az első 24 órán belüli időszakot regisztrálta a Mohos-töbör mérőállomás, amikor hőségnap és fagyos nap egyszerre lett rögzítve a töbrön belül. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras