Magyarországnak komoly részesedése lehet a világ lőszergyártásában

2024.07.29. 18:24
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Várpalotai Védelmi Ipari Komplexum lőszergyárának hétfői ünnepélyes átadásán kijelentette, hogy Magyarország önellátóvá válik a 30 milliméteres lőszerek gyártása terén.

„Mostantól Magyarország önellátó lesz a 30 milliméteres, közepes kaliberű lőszergyártás terén, amely nemcsak a Lynxekhez, hanem más, a NATO által használt harcjárművek toronyfegyverzetéhez is alkalmazható, így egyúttal fontos exporttermékként is megjelenik” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A miniszter hangsúlyozta továbbá, hogy szerinte Európában kevés olyan színvonalú lőszergyár működik, mint a várpalotai, amely a Zalaegerszegen gyártott és az elmúlt héten átvett, első páncélozott gyalogsági harcjárműhöz is gyárt majd lőszereket, írja az MTI.

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy a várpalotai hadiipari komplexum garantálja a hatékony hadiipari ellátás színvonalát, mindemellett a környéken élők biztonságát is. Hangoztatta azt is, hogy a gyár működése hozzájárul a magyar gazdaság fellendítéséhez is.

A honvédelmi miniszter szerint a több mint két éve tartó orosz–ukrán háború megmutatta, hogy

nincsen más fontosabb, mint az, hogy minden eszköz rendelkezésre álljon nemzetünk számára egy esetleges konfliktus esetén a harc eredményes megvívásához. A csúcstechnológia elengedhetetlen, de nem feltétlenül elégséges ahhoz, hogy sikeresen lehessen háborúzni, de ha van lőszer, akkor van a sikernek alapja is

– fogalmazott.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy vélekedett, Európa felismerte, hogy nem tétlenkedhet, hanem újra kell építenie teljes védelmi ipari képességeit, ezen belül kiemelten a lőszergyártást is előtérbe kell helyeznie. Mint mondta, az Ukrajnának lőszert és fegyvereket szállító európai országok tevékenysége azt eredményezte, hogy a stratégiai lőszerkészletek jelentősen lecsökkentek, és az európai védelmi ipar alig tud lépést tartani a növekvő igényekkel.

A miniszter szerint Magyarország európai uniós barátai és szövetségesei előtt jár, mivel a várpalotai komplexum megépítésének tervei már jóval a háború kitörése előtt készen voltak, így szerinte az országban olyan védelmi ipar kezd kialakulni új, high-tech tudást bevonzó magyar munkaerőnek otthont és munkát adó gyárak formájában, amelyek

nagymértékben csökkentik Magyarország katonai függőségét.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a várpalotai üzem további elemekkel is bővül a következő hónapokban és években, így a 120 milliméteres harckocsilőszerek mellett a háború hatására talán legjobban hiánycikké vált 155 milliméteres tüzérségi lőszereket is gyártják majd.

Armin Papperger, a Rheinmetall elnök-vezérigazgatója megerősítette, hogy világméretű exportot terveznek nemcsak a közepes kaliberű lőszerek tekintetében, hanem a 155 milliméterig terjedő kaliberekre is. Jelezte, hogy évente több mint 240 ezer harckocsilőszert (és milliós darabszámot kisebb kaliberek esetében) tudnak majd Várpalotán gyártani, ezzel Magyarországnak komoly részesedése lesz a világ lőszergyártásában.