Szijjártó Péter „gyerekes hazugságnak” nevezte a balti országok kritikáját

2024.07.30. 20:49
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint újraindult a propaganda-hadjárat Magyarország ellen, egyúttal „gyerekes hazugságnak” minősítette a balti államok megállapítását, miszerint a Nemzeti Kártya-program Oroszország és Belarusz irányába történő kiterjesztésével Magyarország veszélyezteti a schengeni övezet biztonságát.

„Újraindult a balti propaganda-hadjárat hazánk ellen, ezúttal amiatt, hogy több más ország állampolgárai mellett az orosz és a belorusz állampolgárok is bekerültek a Nemzeti Kártya-programba. Ezzel pedig – a baltiak szerint – veszélyeztetjük a schengeni övezet biztonságát” – írja közösségi oldalán Szijjjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, aki ezt egy gyerekes hazugságnak titulálta.

A miniszter bejegyzésében leszögezi, hogy az igazság ezzel szemben az, hogy az említett állampolgárok továbbra is kizárólag vízum birtokában léphetnek be Magyarországra, és ezzel a schengeni övezet területére, tartózkodási engedélyt pedig csak a jogszabályokban rögzített módon, az Idegenrendészeti Főigazgatóság által lefolytatott eljárás nyomán kaphatnak.

„Ilyen eljárásokat lefolytatni, tartózkodási engedélyt kiadni az európai szabályok szerint nemzeti hatáskörbe tartozik, ilyen joga tehát van a litván, a lett és az észt hatóságoknak is. Sokkal jobb lenne, ha balti kollégáim korrektül tájékoztatnák saját választópolgáraikat egy újabb hazugsághadjárat indítása helyett” – írta Szijjártó Péter.

Mint azt az Index megírta, kitágította a schengeni övezet kapuját a magyar kormány, így harmadik országból érkező polgárok is dolgozhatnak vendégmunkásként vagy a Nemzeti Kártya igénylésével. Eddig főként Ukrajnából és Szerbiából érkeztek Nemzeti Kártyával munkások Magyarországra, azonban július 8-tól kezdve Bosznia-Hercegovinából, Észak-Macedóniából, Moldovából, Montenegróból, valamint Oroszországból és Beloruszból is igényelhetik a papírokat.

Nemrég Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője is azt mondta, hogy Magyarország a vízumkorlátozás enyhítésével kiskaput nyit az orosz kémek előtt. A német politikus az ügyben levelet küldött Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének.

Manfred Weber arra kérte a tagállami vezetőket, fogadják el a legszigorúbb intézkedéseket, hogy „megvédjék a schengeni övezet egységét, mérsékeljék a már felmerült biztonsági kockázatokat – és megakadályozzák, hogy a tagállamok hasonló kezdeményezéseket tegyenek a jövőben”.