Piráját fogtak a Holt-Tiszában

2024.07.30. 11:58
Piráját fogtak az Alcsi Holt-Tiszában július elején. A trópusi halfaj a szakértő szerint nem valószínű, hogy megtelepedik a hazai vizekben, ám itthon ismeretlen betegségekkel még veszélyeztetheti a halállományt.

Dél-Amerikában őshonos, gyümölcsevő piráját fogtak az Alcsi Holt-Tiszában – tette közzé a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

A Magyarországon nem jellemző halfajt még július 5-én fogta ki Csonó Tibor a Szolnok térségében lévő Alcsi Holt-Tiszából. A horgász elmondása szerint a halat nem tették el, de nem is dobták vissza a vízbe.

Sólyom Norbert a halról készült kép alapján a halfajt pirapitingának (Piaractus brachipomus) azonosította. „Az oldalvonal mentén 104 pikkely számolható, az oldal fölött 34, míg alatta 27. Az első hátúszón megszámolható úszósugarak száma 14, a farok alattin 25, a mellúszón pedig 14” – ismertette a biológus az RTL-nek. 

A szakértő szerint a hal hazai megtelepedésétől nem kell tartani, ugyanis a szakirodalom alapján a pirapitinga 13 Celsius-fokos vízhőmérséklet alatt elpusztul. Ennél nagyobb kockázatot jelent egy hazai vizekben ismeretlen, trópusi halbetegség elterjedése, amely veszélyeztetheti egy adott víztér halállományát – emelte ki.