Szijjártó Péter: Magyarország üdvözli az olasz miniszterelnök pekingi látogatását

2024.07.31. 15:24
Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésben reagált Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Hszi Csin-Ping kínai elnök pekingi találkozására. A külügyminiszter bejegyzésében úgy fogalmazott, Magyarország üdvözli az olasz vezető kínai látogatást és reméli, hogy „sem az Európai Unió, sem egyetlen uniós tagállam vezetője sem fogja megtámadni” érte.

Magyarország üdvözli Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pekingi látogatását – jelentette ki Facebook-posztjában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

Mint írta, „különösen örömteli Giorgia Meloni azon kijelentése, miszerint az egyre bizonytalanabb nemzetközi környezetben Kína egy megkerülhetetlenül fontos partner a párbeszédben”.

Őszintén reméljük, hogy sem az Európai Unió, sem egyetlen uniós tagállam vezetője sem fogja megtámadni Olaszország miniszterelnökét a pekingi látogatása miatt

– fogalmazott a külügyminiszter, hozzátéve, hogy „Magyarország örömtelinek tartja, ha egy G7-es európai ország miniszterelnöke és a kínai elnök tárgyalóasztalhoz ülnek”. „A mostani rendkívül tevékeny nemzetközi helyzetben kizárólag a diplomáciai csatornák és a párbeszéd jelenthetik a megoldást” – húzta alá posztja végén.

Pekingbe utazott az olasz miniszterelnök 

Mint arról korábban beszámoltunk, július 29-én Pekingben találkozott egymással Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Hszi Csin-Ping kínai elnök. A vezetők megegyeztek abban, hogy a béke és az együttműködés, a nyitottság, a tanulás és a befogadás, valamint a kölcsönös előnyök szellemében Kínának és Olaszországnak fenn kell tartania, sőt fejlesztenie kell kétoldalú kapcsolatait.

„Olaszország fontos szerepet játszhat a Kína és az Európai Unió közötti párbeszédben, a kereskedelmi feszültségek feloldásában” – mondta Giorgia Meloni. Hszi Csin-Ping szerint pedig„Kína hajlandó feltárni a lehetőségeket a kétoldalú együttműködésben olyan területeken, mint az elektromosjármű-gyártás és a mesterséges intelligencia”.