Új otthonra lelt a Balatonban fogott aligátorteknős

2024.08.06. 16:28
Július elején Balatonszárszó környékén akadt egy halász hálójába az Európában nem őshonos faj, amely először a kőröshegyi Teknősparkba, most pedig a Veresegyházi Medveotthonba került.

Ahogy megírtuk, július elején Balatonszárszó és Balatonőszöd között egy horgász snecit szeretett volna fogni csalinak, azonban egy több kilós aligátorteknős akadt a hálójába. A valószínűleg háziállatként tartott, majd felelőtlenül szabadon engedett invazív fajt először a kőröshegyi Teknősparkba, Pécsi Tibor gondozásába adták, onnan viszont új otthonba került.

A Somogy Vármegyei Hírportál járt utána annak, hogy az egyébként még fiatal, de így is 20 centis teknős milyen sorsra jutott. Pécsi Tibor rengeteg hasonló állatot kap minden évben, azonban már nincs helye több elszállásolására.

Az aligátorteknős így a Veresegyházi Medveotthonba került, ahol hasonló, vadvizekben befogott társaival együtt élhet. A vadaspark főállatgondozója elmondta, hogy az aligátorteknősöket bemutató elkerített része pont az Észak-Amerikában őshonos faj hazai vizekben való károkozását hivatott bemutatni.

Az aligátorteknősök gyorsak, agresszívek és komoly sérüléseket okozhatnak az embereknek is. Az őshonos mocsári teknősökkel szemben jóval nagyobbra nőnek, és kiszorítják őket természetes élőhelyükről

– számolt be Horváth László. Veresegyházán nyolc másik aligátorteknőst tartanak, így a szárszói szökevény nem lesz egyedül.