10 milliós díjat számolna fel Lázár János a kastély-örökbefogadási kérelmek után

2024.08.06. 18:38
Minden kastély-örökbefogadási kérelem után tízmilliós díjat számolna fel Lázár János. Az építési és közlekedési minisztérium szerint a kérelmek után befizetett összeg az Építési és Közlekedési Minisztérium bevételét képezi, és az összeg akkor sem kerül vissza, ha a pályázó kérelmét végül nem fogadják el.

Lázár János építési és közlekedési miniszter törvényjavaslata, amely az állami tulajdonú kastélyok, kúriák, udvarházak, parkok és kertek, valamint a hozzájuk tartozó ingóságok tulajdonjogának átruházását vagy vagyonkezelésbe adását szabályozza, élénk vitát váltott ki az Országgyűlésben.

A megosztó törvényjavaslatot először, Novák Katalin köztársasági elnök vétójogával élve 2023. december 20-án előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz küldte, mert úgy vélte, az nem biztosítja a magánosítás során a nemzeti vagyon megfelelő védelmét. Júniusban második nekifutásra, egy átírást követően elfogadták a törvényjavaslatot.

HVG most arról ír, hogy az új feltételek értelmében, aki kastély üzemeltetésre pályázna, annak egy

10 millió forintos ügyintézési díjat kell kifizetnie, az összeget akkor sem térítik vissza, ha a pályázónak nem kap pozitív elbírálást.

Az átírásból kiderül, hogy csak abban az esetben adható magánkézbe az ingatlan, ha annak felújítása, működtetése, fejlesztése az állami intézményrendszer útján nem kivitelezhető. Az átírás során a kötelezettségvállalást is hosszabban fejtették ki, eszerint az év 300 napján nyitva kell tartani az épületet, szedhetnek belépési díjat, az ingatlanokhoz járó parkot viszont ingyenesen látogathatóvá kell tenni.