A Börzsöny mélyéről érkezett S. O. S.-hívás, hegyi mentők találtak rá a kimerült túrázókra

2024.08.10. 21:40
A Börzsönyben eltévedt túrázók hívták a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat S. O. S. telefonszámát, mivel eltévedtek, térkép nem volt náluk és kimerültek. A bajbajutottak pontos helyét a hegyi mentők meg tudták határozni, ugyanis minden okostelefon képes SMS-üzenetben pozíciót továbbítani. A túrázókra egy órán belül épségben rátaláltak a szakemberek.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat S. O. S. telefonszámán szombat délután hat óra körül érkezett egy segélyhívás. A telefonáló férfi elmondta, hogy párjával a Csóványosról indultak de eltévedtek, teljesen elfáradtak, nincsen náluk térkép és a telefonjukon sincsen semmilyen navigáció – írta honlapján a Börzsöny Speciális Mentők Egyesület.

Helyszíni fotó
Helyszíni fotó
Fotó: Börzsöny Speciális Mentők Egyesület

Az ügyeletes hegyi mentő segítségével meg tudták nézni a pozíciót, ugyanis minden okostelefon képes SMS-üzenetben pozíciót továbbítani. Az ügyeletes megállapította, hogy kirándulók Pogányvárhoz képest északra körülbelül 200 méterre tartózkodnak a piros háromszög jelzésen. Az ügyeletes hegyi mentő útmutatása alapján a segélykérők elindultak visszafelé a Csóványos irányában, de elmondták, hogy nagyon elfáradtak és félnek, hogy rájuk fog sötétedni útközben.

A segélykéről megálltak a Pogányvári nyeregnél és miután a hegyi mentők diszpécsere ismét pontosította a helyzetüket, a szokolyai bázisról két készenlétben lévő terepjárós hegyi mentő azonnal elindult értük. Az út utolsó szakaszán kidőlt fák akadályozták a továbbhaladást, ezért az utolsó pár száz métert gyalog kellett megtenni.

A hegyi mentők alig 47 perccel később épségben, de elcsigázottan találtak rá a segélykérőkre. Orvosi segítségre nem volt szükség.