Vaddisznókonda tartja félelemben egy balatoni település lakóit

2024.08.14. 06:27
Rettegnek a Balatonfenyvesen élők azoktól a vaddisznóktól, amelyek rendszeresen a település házai között kószálnak. Az állatok megdézsmálják a termést, és már egy kutyára is rátámadtak. A nyaralók miatt októberig biztosan nem lehet elvégezni a gyérítést. Gagyi István, a Vas vármegyei vadászkamara elnöke szerint hanghatásokkal el lehet ijeszteni a vaddisznókat.

Termetes vaddisznó és kicsinyei kószálnak a házak között Balatonfenyvesen. Az állatok a kertekbe is bemennek, ahol megdézsmálják a termést. Egy helyi lakos az RTL Híradónak mesélte el, hogy a vaddisznóktól már közlekedni sem tudnak, mivel az állatok folyamatosan útjukat állják a bejáratnál. 

A nő félelmetesnek nevezte a jelenséget, mivel az állatok a kerítést is megpróbálják áttörni, és az emberektől sem félnek. Úgy tudják, hogy nemrég egy kutyát is megtámadtak a vaddisznók. 

Az állatok gyérítéséről Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere is egyeztetett az illetékesekkel. A szükséges engedélyt megszerezte a település, azonban kicsúsztak az időből. A rendőrség április 30-tól nem engedélyezi az ilyen jellegű tevékenységet, mert az üdülőövezetben több nyaraló is tartózkodik. A gyérítést októbernél hamarabb biztosan nem lehet elkezdeni. 

Gagyi István, a Vas vármegyei vadászkamara elnöke szerint nem kell félni a vaddisznóktól. A szakember hozzátette, hogy hanghatásokkal el lehet ijeszteni az állatokat. Hangsúlyozta, hogy különösen vigyázni kell, hogy az anyakoca ne kerüljön olyan helyzetbe, amit támadásnak vehet. Az esetek kis százalékában súlyosabb problémák is adódhatnak. 

Volt, ahol a kerítést is átszakították az állatok, sokan pedig aludni sem tudnak tőlük. A szakember szerint amennyiben bejutnak a kertbe a vaddisznók, arról az illetékes vadásztársaságot kell értesíteni.