Újranyitott a Nyugatinál a világ egyik legszebb McDonald’s étterme, így néz ki most

ZS 7135
2024.08.15. 13:28
A több mint fél évig tartó munkálatok lezárulta után csütörtökön újranyitott a Nyugati téri McDonald’s. A többször is a világ egyik legszebb McDonald’sának választott étterem a műemléki épület különleges belsőépítészeti elemeit megtartva, természetes építészeti anyagok használatával nagyságrendileg 1,8 milliárd forintból újult meg teljesen.

A Nyugati téri McDonald’s eredetileg 1990-ben nyitott, és most, a több éve tartó hazai étterem-átalakítási program utolsó állomásaként kapott új és különleges belsőt. Az átalakításkor különös gondot fordítottak arra, hogy a Nyugati pályaudvarral közös főfalon található épület a vasútállomáshoz hasonlóan megtartsa a neoreneszánsz és a neoromantika összetéveszthetetlen jegyeit.

A belső kialakítás alapja a McDonald’s-rendszer alapítójáról elnevezett RAY-design koncepciója volt, amely egyedi tükrös üvegfelületekkel, rézburkolatú lámpatestekkel és több speciális bútorelemmel egészült ki.

A világ gyorséttermeinek esetében különlegességnek és igazi ritkaságnak számít, hogy valódi, természetes anyagokat használtak fel a belső kialakításakor.

Az étterem így öntött terrazzo padlót kapott, és számos helyen megjelennek a fa-, bőr- és rézburkolatok is. A belső terek és pillérek díszítő festését a miliő és korszellem megóvása és fenntartása érdekében egy restaurátorcsapat végezte.

„A Nyugati étterem mindig is rendszerünk egyik legimpozánsabb étterme volt. Azt hiszem, étterem-átalakítási programunk jelentőségéhez méltó, hogy az évekkel ezelőtt meghirdetett projekt utolsó állomása ez az ikonikus épület lett, megkoronázva ezzel a teljes folyamatot” – mondta el Égi Zsolt, a magyarországi McDonald’s éttermeket üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. ügyvezetője.

A vendégélmény fokozása érdekében itt is a modern megoldásokra épülő „Jövő Élménye” koncepció jegyében készült el a felújított étterem. A digitális fejlesztés részeként megjelennek az érintőképernyős kioszkok a hagyományos kasszák mellett, ezenfelül a vendégeknek lehetőségük lesz a rendelésüket a McDonald’s mobilalkalmazásán keresztül is leadni, s akár egyenesen az asztalukhoz rendelni.

Az étterem egyik látványossága az ételszállító szalag,

amely a hazai Mekik között egyedülálló módon a termékeket a konyha két szintje között továbbítja, így a vendégek egy üvegdobozon keresztül nyomon követhetik a szendvicseik útját.

Bizonyára sokan emlékeznek, hogy az átépítés előtt a vendégtér lobbirészének meghatározó eleme volt a lépcsőzetes elrendezés, amely az új kialakításnak köszönhetően megszűnt. A jellegzetes galériás elrendezés azonban megmaradt, és a vendégek az épület közepén, kétoldalt elhelyezkedő lépcsősoron juthatnak fel a mezzaninszintre. A Meki hamarosan további különlegeségekkel is készül majd az ikonikus étteremben.

Az étterem mögött a szabadtéri terület is teljesen új formában és új bútorokkal, egy lounge-hangulatú terasszal várja a vendégeket.

Az étterem enteriőrje egy ausztrál dizájn stúdió, a Landini tervei alapján készült, amelyeket Sass Géza magyar belsőépítész tervező adaptált az épület adottságaihoz, a kivitelezési munkálatokat pedig a Market Építő Zrt. végezte.

(Borítókép: A Nyugati téri McDonald’s épülete. Fotó: Szollár Zsófi / Index)