Marad a rekkenő hőség, akár 40 fok is lehet

2024.08.16. 06:36
Pénteken a túlnyomóan napos időt csak néhol északkeleten, illetve estefelé Sopron környékén szakíthatja meg zápor, zivatar. A középső és keleti tájakon helyenként megélénkül a légmozgás, erős, viharos széllökések viszont csak záporok, zivatarok környezetében lehetnek. Délután 33–40 fokot is mérhetünk.

A hét utolsó munkanapján napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel – írja a HungaroMet. Sopron térségében és az északkeleti megyékben helyenként lehet zápor, zivatar. Az északnyugati szél napközben olykor megélénkülhet.

A délutáni csúcshőmérséklet 33 és 40 fok között alakul.

Az északkeleti és nyugati megyéket leszámítva nagy területen 27 fok feletti, a Dél-Alföldön, illetve a Dunántúl délkeleti területein 29 fok körüli napi középhőmérséklet valószínűsíthető.

Várhatóan az északkeleti, esetleg a nyugati, északnyugati, határhoz közel eső területeken fordulhatnak elő zivatarok. A cellákat intenzív 15–25 milliméter csapadék, viharos, 60–80 kilométer per órás széllökés és jégeső kísérheti.

Több figyelmeztetés is érvényben van

A meteorológiai szolgálat péntekre magas középhőmérséklet miatt négy vármegyére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki: a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala vármegyékben.

A 27 fokot meghaladó napi középhőmérséklet miatt másodfokú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy és Veszprém vármegyében.

Hármas fokozatú, vörös figyelmeztetés van érvényben 29 fokot meghaladó napi középhőmérséklet miatt

  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Jász-Nagykun és
  • Tolna vármegyében.

Zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Borsod-Abaúj Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas vármegyékre, ahol elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Még az egészséges szervezetnek is megterhelő

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint országszerte marad a kánikula, ez pedig az egészséges szervezetre is megterhelő lehet. A nagy melegben nagyon magas lesz a napszúrás és a hőguta kialakulásának kockázata, könnyen túlhevülhet testünk. Erős fejfájás, migrén, rosszullét, keringési és légzőszervi panaszok jelentkezhetnek.

Nő a sztrók és az infarktus kockázata. Általános tünet lehet a fáradékonyság, a bágyadtság és az aluszékonyság. A trópusi éjszakák miatt még kialvatlanabbak, fáradtabbak lehetünk.

Északkeleten és néhol Sopron környékén egy-egy zivatar kialakulhat, melyek környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai. A napos időben 10 és 16 óra között mindenhol erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras