Így reagáltak a magyar kulturális élet szereplői Fásy Ádám lovagkeresztjére

2024.08.20. 15:30
„Megérdemelte, megdolgozott érte”; „Elfogadom, hogy a sorainkban tudhatjuk”; „Ha valaki, akkor ő megérdemelte ezt a kitüntetést” – így reagáltak a magyar kulturális élet egyes szereplői a Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy mit szólnak Fásy Ádám lovagkeresztjéhez.

Ahogy arról az Index is beszámolt, Fásy Ádámot a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének polgári tagozatával tüntették ki augusztus 20-a alkalmából. Fásy Ádám elsősorban a Zenevonat/Fásy mulató című műsorával vált közismertté, de nevéhez fűződnek a Miss Universe Hungary, a Miss Europe Hungary és a Miss Intercontinental Hungary szépségversenyek is, ő a licencek tulajdonosa.

Napjainkban kulturális szervezőként, műsorvezetőként és a Munkácsy Alapítvány elnökeként tevékenykedik.

A Magyar Nemzet cikkében a hazai kulturális élet több szereplőjét is idézte azzal kapcsolatban, hogy mi a véleményük Fásy Ádám elismeréséről.

Bodrogi Gyula, Nemzet színésze címmel kitüntetett színművész szerint Fásy Ádám megérdemelte az elismerést, megdolgozott érte. „Ahogy én látom, lépésről lépésre építette fel önmagát. Bármibe fogott is, azt sikerre vitte, márpedig ezt kevés ember mondhatja el magáról” – mondta a Kossuth– és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész.

Szigeti Ferenc, a Karthago együttes vezetője, aki ugyancsak a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetés birtokosa, azt mondta: elfogadja, hogy soraikban tudhatják Fásy Ádámot, mert ahogy ő ismeri, „minden téren professzionális, legyen az szépségverseny, a Munkácsy-életmű ápolása vagy éppen szervezőtevékenysége.”

Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója úgy véli: ha valaki, akkor Fásy Ádám megérdemelte ezt a kitüntetést. 

Az a kultúrmisszió, amit ő teljesít, tiszteletre méltó és példamutató. Emberfölötti munkával igyekszik elérni, hogy minél több magyar ember ismerje meg Munkácsy festészetét. Méltó díj az arra méltó embernek

– fogalmazott a múzeumigazgató.