Anyósülés mögé rejtették az adózatlan aranyat, a NAV mégis kiszúrta

2024.08.22. 13:42
Tizennégy millió forint értékű arany karkötőt talált a NAV egy holland rendszámú autóban a röszkei határátkelőnél. Az ékszereket egy török állampolgárságú férfi ágyneműbe csomagolva szerette volna Magyarországra csempészni.

Az anyósülés mögé rejtett, lepedőbe csomagolt arany karkötőkkel jelentkezett belépésre egy török sofőr a röszkei határkirendeltségen.

A holland rendszámú Opel vezetője a vámvizsgálaton mélyen hallgatott arról, hogy vámköteles vagy behozatali korlátozás alá eső terméket szállítana.

A pénzügyőrök alapos kontrollnak vetették alá az autót, de nem sokáig kellett keresniük, hogy egy fekete utazótáska alatt, ágyneműbe csavarva megtalálják a 17 arany karkötőt – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A jármű vezetője az ékszereket magáénak mondta, de azok adózott voltát hitelesen nem tudta igazolni. A lefoglalt, csaknem 550 gramm arany karkötők értéke meghaladta a 14 millió forintot.

A jogsértés miatt a török állampolgárt vámigazgatási bírság megfizetésére kötelezték.

Az arany ékszer az egyéb áruk kategóriájába tartozó termék. Az Európai Unión kívülről érkezők összesen 300 euró, a 15 év alattiak 150 euró értékben hozhatnak be vámmentesen ilyen terméket.