Bűncselekmény, és nem a lakástűz okozta egy férfi halálát Pécsen

2024.08.24. 11:25 Módosítva: 2024.08.24. 12:27
Szombat hajnalban riasztották a katasztrófavédelmet egy pécsi lakástűzhöz, ám az égő családi házhoz való kiérés után már nem tudták megmenteni az idős lakót. Később kiderült, hogy nem a tűz végzett a férfival.

Szombat hajnalban érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Pécsen kigyulladt egy családi ház. A Zsolnay Vilmos utcában lévő házhoz négy járművel vonultak a tűzoltók, akik néhány perc alatt a helyszínen voltak.

A száz négyzetméteres épület egyik öt négyzetméteres szobájában egy kanapé és annak környezete égett – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményében.

A tűzben egy idős férfi életét vesztette. A tűzoltók négy perc alatt megfékezték a lángokat. Az épületben nem volt füstérzékelő. A tűz keletkezési körülményeinek feltárására a katasztrófavédelem tűzvizsgálatot indít.

Az OKF közleménye végén azt írja, hogy a legtöbb lakóépületben keletkezett tűz elektromos problémára vagy nyílt láng használatára vezethető vissza. Néhány ezer forintért olyan füstérzékelőt is lehet kapni, amely nemcsak hangosan sípol füst esetén, hanem az okostelefonunkra is jelzést küld. Egyedül élő idős hozzátartozóinkhoz érdemes ilyet beszerezni.

Idegenkezűség végzett az áldozattal

„A tűzoltók az égő házból egy elhunytat hoztak ki, a szemle során a rendőrök megállapították, hogy az ott élő személy halálát idegenkezűség okozta” – közölték.

Az elkövető felkutatása folyamatban van, a rendőrség az ügyben emberölés bűntett miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen.

A katasztrófavédelem korábbi tájékoztatása szerint a száz négyzetméteres épület egyik öt négyzetméteres szobájában egy kanapé és annak környezete égett; egy idős férfi életét vesztette. A tűz keletkezési körülményeinek feltárására a katasztrófavédelem tűzvizsgálatot indít.