Karácsony Gergely támogatja a budapesti olimpiát, de van két feltétele

2024.08.25. 09:08
Orbán Viktor a Nemzeti Sportnak adott interjújában beszélt a budapesti olimpia lehetőségéről. Karácsony Gergely főpolgármester nem zárkózik el az ötlettől, Thomas Bachal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is találkozott, azonban két kérése van a kormány felé, mielőtt a főváros együttműködne.

Orbán Viktor miniszterelnök nemrég interjút adott, amelyben a 2024-es párizsi olimpiát értékelte, ahol  ismét szóba került a budapesti ötkarikás játékok megrendezésének lehetősége. A kormányfő szerint az ideit könnyű lett volna megszerezni, azonban a 2036-os ötkarikás játékokra is van esély.

Elmondása szerint Magyarország készen áll, Budapesten pedig megvan a szükséges infrastruktúra, „csak néhány ideiglenes arénát kell felhúzni”. Viszont az olimpia kérdése a fővárosra tartozik, ameddig ők nem szeretnék, addig a kormány tehet bármit. Azonban ha Budapest vezetése úgy dönt, hogy szeretnének rendezők lenni, akkor a kormány mindenben támogatná őket.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester sem zárkózik el az ötlettől, azonban van két feltétele. Az RTL-nek nyilatkozva azt mondta: először is arra van szükség, hogy a kormány megtegye azokat a fejlesztéseket, amelyeket meg kell tennie, továbbá, hogy a főváros visszakapja azokat a forrásokat, amelyekre szüksége van. 

Ha ezek teljesülnek, akkor Budapest együttműködne Orbán Viktorral. Karácsony nemrég egyeztetett a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal egy fenntartható, „nem a sportberuházásokról, hanem a városfejlesztésről szóló” olimpiáról.

A főpolgármester július végén találkozott Thomas Bachhal, a NOB elnökével, a beszélgetés alkalmával pedig a budapesti ötkarikás játékok is szóba kerültek.

A rendezői szerepre azonban már nem pályázni kell, hanem az Olimpiai Bizottság kéri fel az általuk érdemesnek tartott országokat. A Publicus intézet legfrissebb felmérése alapján a magyarok többsége még mindig nem támogatná a budapesti olimpiát, de még a kormánypárti szavazók 20 százaléka is ellenzi az ötkarikás játékok megrendezését.