Hétvégén már szeptember, mégis tombol a nyár

2024.08.26. 06:16
Hétfőn a napi középhőmérséklet vasárnap már csak az Északi-középhegység keleti felében maradhat 25 fok alatt, míg a déli országrészben és néhol a Kisalföldön már meghaladhatja a 27 fokot is. Hétfőn a Dunántúl nyugati felében már mérséklődik a hőség, viszont a Dunától keletre a legtöbb helyen 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet, az Alföld déli és keleti felében pedig 27 fok felett.

A hét első napján napos idő mellett fátyolfelhők lesznek az égen, emellett főleg a középső harmadban lehetnek gomolyfelhők, amelyekből kis eséllyel fordulhat elő legfeljebb egy-egy helyen zápor, zivatar – írja a HungaroMet.

A Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felében az északi, északkeleti szelet kísérik élénk, főként a Bodrogközben, valamint az Északnyugat-Dunántúlon és a Balaton térségében olykor erős lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között alakul, de a Dél-Alföldön ennél egy-két fokkal nagyobb lesz a forróság.

Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki magas, 25 fok feletti napi középhőmérséklet miatt Pest, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Somogy, Nógrád, és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre.

Zivatar miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Pest, Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém vármegye területére.

Másodfokú, narancssárga figyelmeztetés lép érvénybe 27 fok feletti napi középhőmérséklet miatt

  • Baranya, 
  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Hajdú-Bihar,
  • Jász-Nagykun-Szolnok
  • és Tolna

vármegyékben.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint hétfőn az ország nagy részén marad a kánikula, csak nyugaton mérséklődhet kissé a hőség, itt gyenge hidegfronti tünetek jelentkezhetnek, de a panaszok nem lesznek erősek.

Sokkal inkább a hőség okozta terhelés lesz jellemző, így fejfájás, rosszullét, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, nő a napszúrás, a hőguta, a sztrók és az infarktus kialakulásának kockázata. A szelesebb tájakon élők körében fokozódik az ingerültség, nyugtalanság.

10 és 16 óra között országszerte erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras