Nagyot drágul az egyik népszerű gyümölcs, érdemes résen lenni

2024.08.28. 09:24
Alacsony a Balaton és a Velencei-tó vízszintje az extrém meleg időjárás miatt. A hőség az ország nagy részén aszályt is okozott, így az étkezési alma termelői ára várhatóan 25-35 százalékkal nőhet az előrejelzések szerint.

Az idei extrém hőség miatt sorra dőlnek a melegrekordok, miközben csapadék alig esik. A nem szokványos meleg az ország kétharmadán súlyos vagy nagyfokú aszályt okozott, amin az elmúlt két hétben tapasztalt hőség is csak rontott.

A meteorológusok előrejelzései szerint a következő napokban sincs túl nagy esély csapadékra. A nyár utolsó heteiben is marad a száraz, meleg időjárás, záporok, zivatarok pedig csak elszórtan, a hét vége felé alakulhatnak ki. 

A vízhiányos időszak a Balaton és a Velencei-tó vízszintjét is drasztikusan megcsappantotta. A Velencei-tó vízszintje már hosszú ideje a kritikus, 120 centiméter alatt van, az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján közzétett adatok szerint jelenleg 94 centiméteren áll. Míg a Balaton átlag vízmércéje mindössze 93 centiméter a szerda reggeli mérések szerint 

Drágul a magyarok kedvence az aszály miatt

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) becslése szerint a szélsőséges időjárás miatt idén az átlagosnál gyengébb termés várható, így 150 ezer tonnával kevesebb almát takaríthatnak be a hazai ültetvényeken, mint tavaly.

Az étkezési minőségű alma mennyisége 90-100 ezer tonna körül alakul majd, míg 220-240 ezer tonna lesz az ipari alma, jóllehet 110 ezer tonnára tehető a hazai étkezésialma-piac és 400 ezer tonna a feldolgozóipari kapacitás.

Az aszály és a hőség miatt a gyümölcsök mérete is elmarad a szokásostól, így – főleg az eleve kis gyümölcsű fajtáknál – várhatóan kisebb lesz a méret, amit az étkezésialma-piacnak idén tolerálnia kell  adta hírül az MTI.

A ténylegesen betakarítható mennyiséget a szüreti időszak időjárása még befolyásolhatja. Ennek ellenére az étkezési alma termelői ára várhatóan 25-35 százalékkal nőhet az előrejelzések szerint.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide:https://index.hu/idojaras

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.