Reagált az ügyészség Simonka György titkosszolgálatokkal kapcsolatos állításaira

2024.08.28. 17:12
Simonka György interjúja után közleményt adott ki a Központi Nyomozó Főügyészség, melyben cáfolták a politikus állításait, és kiemelték, hogy a titkosszolgálatoknak nincs befolyása ügyészi nyomozásra.

Mint arról beszámoltunk, Simonka György, Pusztaottlaka frissen megválasztott polgármestere interjút adott a Telexnek, amelyben a Központi Nyomozó Főügyészségről tett különböző állításokat. A polgármester többek közt arról beszélt, hogy a titkosszolgálat az ügyészség felett áll, így befolyásolhatják az ügyészséget, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter titkosszolgálati információk birtokában zsarolhat embereket, és hogy kirúghatták vagy bebörtönözhették azokat az ügyészeket, akik nem a Fidesz érdekei szerint cselekedtek.

Az ügyészség az interjú után közleményt adott ki, melyben azt hangoztatták, hogy Simonka György állításával szemben a titkosszolgálatok semmilyen befolyással nem bírnak az ügyészségre.

Kiemelték, hogy a titkosszolgálatokkal való munkakapcsolatot a büntetőeljárási törvény, valamint más jogszabályok rendezik, és semmilyen titkosszolgálat nem felettese a Központi Nyomozó Főügyészségnek, valamint a titkosszolgálatok hivatásos állománya által esetlegesen elkövetett bűncselekmények esetén a Központi Nyomozó Főügyészség jár el.

„A Simonka György és társai elleni vádiratot előkészítő ügyészek közül az ügyészségről »senkit nem rúgtak ki«, az ügy miatt senki állása nem szűnt meg. A Simonka Györgyöt az ügye korábbi fázisában kihallgató ügyész jogviszonya saját döntése alapján szűnt meg. Ellene később korrupciós bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség 2022. szeptember 9-én vádat emelt, amely ügy jelenleg a Fővárosi Törvényszéken van folyamatban” – írták közleményükben.

Megjegyezték továbbá, hogy Simonka György további állításai „teljes egészében légből kapottak, semmilyen valós alapjuk nincsen”.