Továbbra is marad a kánikula, az egész országra figyelmeztetést adtak ki

2024.08.29. 06:18
Sok napsütésre van kilátás csütörtökön, záporok és zivatarok legfeljebb az ország keleti részén fordulhatnak elő. Az északnyugati tájak kivételével többfelé élénk marad az északkeleti szél.

Csütörtökön napos időben lesz részünk kevés gomoly- és fátyolfelhővel, legfeljebb egy-egy helyen alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Az északkeleti, keleti szél a Dunától keletre megélénkül – írja a HungaroMet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között alakul.

Az északi határszél kivételével 25 fok feletti 24 órás középhőmérséklet valószínű, az Alföld déli felén ugyanakkor a 27 fokot is meghaladhatja a napi középhőmérséklet.

A HungaroMet magas középhőmérséklet miatt az egész országra figyelmeztetést adott ki, amely Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun vármegyében másodfokú.

Az orvosmeteorológia szerint továbbra is a hőség jelentheti a szervezetünk számára a legnagyobb megterhelést. Fejfájás, rosszullét, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, nő a napszúrás, a hőguta, a sztrók és az infarktus kialakulásának kockázata. A szelesebb tájakon élők körében fokozódik az ingerültség, nyugtalanság. 11 és 15 óra között országszerte erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Pénteken is marad a kánikula 31–36 fokos maximumokkal, sok-sok napsütéssel. Ismét csak egy-egy helyen fordulhat elő rövid zápor, zivatar. Az ország déli és keleti felén időnként megélénkülhet az északkeleti szél – írja az Időkép.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras