Az „élet kamionja” – magyar mérföldkő a tüdőrák elleni küzdelemben

2024.08.31. 08:41
Járja az országot az „élet kamionja”, Magyarország egyetlen mobil CT-vel felszerelt szűrőállomása. Korai felismeréssel ugyanis nagyobb esély felvenni a küzdelmet a tüdőrákkal szemben. Ezt a célt szolgálja az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Ormánságban felállított mobil tüdőrákszűrő állomása, ami mérföldkő a tüdőrák elleni küzdelemben, különösen a hátrányos régiókban élők számára.

Augusztus 29-én, csütörtökön Sellyén mutatkozott be az a speciális mobil CT-vel felszerelt szűrőállomás, amely jelenleg az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) SOLACE programjának keretében működik. A „low dose”, azaz alacsony dózisú mellkas CT-vel végzett szűrések célja a tüdőrák korai felismerésének elősegítése, ami bizonyítottan 20 százalékkal csökkentheti a tüdőrák miatti halálozási arányt.

Ez a program mérföldkő a tüdőrák elleni küzdelemben, különösen a hátrányos helyzetű régiókban élők számára. A helyi közösségek bevonása kulcsfontosságú a sikeres szűrőprogramok megvalósításában

– emelte ki Bogos Krisztina, az OKPI főigazgatója.

A szűrőállomás az Ormánság Egészségügyi Központ parkolójában várta a regisztráltakat reggel 9-től 17 óráig, és közel 60 ember vizsgáltak meg. „A korai felismerés életet menthet. Örülünk, hogy Sellyén is lehetőséget biztosíthattunk erre a szűrésre, hiszen ezzel a helyi lakosok is esélyt kapnak a tüdőrák időben történő diagnosztizálására és a megfelelő kezelés megkezdésére” – hangsúlyozta Horváth Ildikó, az OKPI Tudományos és oktatási igazgatója.

A SOLACE-program keretében eddig összesen közel 1400 ember tüdőrákszűrésére került sor. Az eddigi szűrések 4,6 százalékánál született pozitív eredmény, ez azt jelenti, hogy az érintett pácienseknél azonnali további kivizsgálás volt szükséges. Ez a magas arány is mutatja a tüdőrákszűrés és a megelőzés fontosságát.

Fontos, hogy a szűrővizsgálatok mindenki számára hozzáférhetőek legyenek. Külön öröm, hogy a mobil szűrőállomás segítségével a radiológiai vizsgálatokat is házhoz tudjuk vinni, így hozzájárulva a széles körű elérhetőség biztosításához

– mondta Kerpel-Fronius Anna, az OKPI főigazgató-helyettese.

Magyarországon az OKPI mellett további hat intézet vesz részt a megvalósításban: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház, az Opre Roma Egyesület, az Ormánság Egészségügyi Központ, a Pécsi Diagnosztikai Központ, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem.

„Minden idejében felismert daganat egy megmentett élet. Ez a legfontosabb. Kollégáimmal ezzel a prevenciós hitvallással dolgozunk nap mint nap” – fogalmazott Springó Zsolt, az Ormánsági Egészségügyi Központ intézményvezetője.