Több tanár is felmondott egy isaszegi iskolában az igazgató miatt

2024.08.31. 06:27
Az isaszegi Gábor Dénes Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum tantestületéből 12 tanár távozott, valószínűsíthetően az igazgató viselkedése miatt. Az intézményt üzemeltető Magyar Pünkösdi Egyház szerint az iskola vezetője szakmailag alkalmas, azonban több tanár rémtörténeteket osztott meg róla. Több osztály, köztük érettségizők maradtak osztályfőnök nélkül, a szakemberek pótlásáról egyelőre nincs hír.

Tömegesen mondanak fel a tanárok az isaszegi Gábor Dénes Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikumban. Augusztusban nyolcan, így összesen tizenketten mondtak fel a 35 fős tantestületből a tanévkezdés előtt.

Az iskola alakuló értekezletén arról számoltak be, hogy öt osztály marad osztályfőnök nélkül, emellett érettségiző osztályokból hiányoznak majd a történelem- és magyartanárok. Az általános iskola felső tagozatában is hiány van, ott nincs matektanár.

a pedagógusok az igazgató hozzáállása és viselkedése miatt távoztak.

2023 májusában az üzemeltető Magyar Pünkösdi Egyház indoklás nélkül váltotta le az addigi vezetőt, amelynek okait „a törvények betartása miatt nem közölhették”. Utódja „barátságtalan” légkört teremtett a tanárok között, ennek tulajdonítják a távozásokat.

Az ott dolgozó tanárok szerint az új igazgató nem ismerte el a munkájukat, döntéseit kellő tájékozódás nélkül hozta meg, és annak ellenére, hogy kérte a javaslatokat, nem változtatott azoknak megfelelően. „Agresszívan kommunikálta a helyzetet, fenyegetőzött, számos kollégával durva volt” – mondta az egyik felmondó pedagógus. A Szeretlek Magyarország értesülései szerint emellett nem jelent meg az iskola tradicionális eseményein, egy alkalommal pedig börtönnel fenyegetőzött egy „testnevelésórán eltört szemüveg miatt”.

A tanári kar próbálta új igazgató kinevezését kérni az üzemeltető egyháztól, amire azt mondták, hogy állítsanak jelöltet. Több pályázó közül egyet be is hívtak, viszont csak az igazgatóhelyettesi posztot ajánlották neki. Ezt követően tagadták az esetet, és azt mondták, szerintük a jelenlegi vezető „szakmailag alkalmas a feladat ellátására”.

Bár csak két tanár mondta az igazgatót felmondása okaként, a szülők szerint nem a távozókkal van a baj.

Ha ennyi tanár mond fel egyszerre, az azt jelenti, hogy ő nem megfelelően tudott ezekkel a tanárokkal együtt dolgozni – akik már egyébként nagyon hosszú ideje ebben az iskolában megfelelően dolgoztak. Tehát valamit vezetőként nem jól csinált, ha ennyien nem tudnak vele együttműködni

– fogalmazott egyikük. 

A Magyar Pünkösdi Egyház most azon dolgozik, hogy a hiányzó tanárokat pótolják. Elmondásuk szerint arra törekednek, hogy év elején minden osztálynak legyen osztályfőnöke. Az igazgató nem nyilatkozott a lap megkeresésére.

Frissítés (2024. augusztus 31., 16:30):

Cikkünk megjelenése után az iskola szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írta, hogy Szeretlek Magyarország cikkében több téves információ is van. Az intézmény vezetése szerint

  • nem maradtak osztályfőnök nélkül a diákok, mert ugyan valóban több osztályfőnök felmondott, de pótlásuk haladéktalanul megtörtént, ezért mindegyik osztálynak van új osztályfőnöke.
  • az iskolában nem 35, hanem 55 pedagógus dolgozik.
  • a távozókon felül több matematikatanár is maradt a felsőtagozaton.
  • a Magyar Pünkösdi Egyház oktatási központjában a tiltakozó pedagógusok kezdeményezésére valóban meghallgattak egy embert, akinek azonban saját állítása szerint nincs vezetői tapasztalata, és jelezte, hogy nem is vállalja el a vezető pozíciót.

A történtekkel kapcsolatban az egyház álláspontját változtatás nélkül közöljük:

„A fenntartó Magyar Pünkösdi Egyház 2023 márciusában megválasztott vezetésének deklarált célja, hogy az intézmények a jogszabályokat maradéktalanul betartva működjenek, ehhez elengedhetetlen volt a vezetőváltás. Ez nemcsak a fenntartónak alapvető érdeke, hanem legalább annyira a diákoké és szüleiké, sőt az intézményben dolgozó munkatársaké is. Az új igazgató mesterpedagógus, szakértő, aki kinevezésekor rendelkezett azokkal a feltételekkel, amelyeket a jogszabály a vezetői megbízáshoz előír. A fenntartó azzal bízta meg, hogy a jogszabályok betartásával működtesse az intézményt. Az igazgató egyéves munkája során törekedett az intézmény működtetésének javítására, a szabályszerű működés kialakítására, az intézmény számára kedvezőtlen szerződések lezárására. A fenntartó és az intézmény igazgatója most arra összpontosít, hogy a következő héten gördülékenyen, szakszerűen, a jogszabályoknak megfelelve indulhasson a tanév, úgy, hogy diákok a korábbi évekhez hasonlóan jó hangulatban, békességben, mindenféle zavaró körülménytől védve tanulhassanak, fejlődhessenek.”