Magyar Péter kitiltaná a telefonokat a Parlamentből

2024.09.03. 20:34
A Tisza Párt nevében Magyar Péter is reagált a digitális eszközök korlátozásáról szóló rendeletre, és azzal a javaslattal állt elő, hogy az őszi parlamenti ülésszaktól az Országgyűlés plenáris ülésére a képviselők ne vihessenek be telefont és okosórát. A Tisza Párt elnöke emellett további korlátozó intézkedést is bevezetne a képviselőkkel szemben, melynek megvalósulása esetén a laptopokat sem használhatnák akármire az országgyűlésen.

Az infokommunikációs eszközökkel kapcsolatos kormányzati döntésen felbuzdulva, a Tisza Párt javasolja, hogy az őszi parlamenti ülésszaktól az Országgyűlés plenáris ülésére az országgyűlési képviselők ne vihessenek be se mobiltelefonokat se okosórát – jelentette be Magyar Péter a Facebook-oldalán.

A legnagyobb ellenzéki párt azonban ennél is tovább menne, ugyanis a Tisza Párt javaslata értelmében csak olyan laptopokat használhatnának a képviselők, amelyekről a közösségi média platformok és külső honlapok nem elérhetőek, illetve amelyekről csak az Országgyűlésnek a törvényhozással kapcsolatos oldalait lehetmegnyitni.

A javaslat indokolása egyszerű: az Országgyűlés plenáris ülésein az ország sorsát alapvetően meghatározó kérdéseket vitatnak meg és döntenek el az országgyűlési képviselők. A választópolgárok jogos elvárása, hogy ilyen viták és döntések során a képviselők figyelmét ne vonja el magánügyük intézése és a közösségi média használata. És persze ott van a jó öreg példamutatás is

– szögezte le Magyar Péter.

A Tisza Párt elnöke ezzel a javaslattal a kormány korlátozó intézkedésére célzott, amely gyakorlatilag kitiltotta az okoseszközöket az oktatási intézményekből. A digitális eszközök korlátozásáról szóló rendelet hatalmas port kavart Magyarországon: a pedagógusok, a szülők és a diákok sem támogatják. Az elavult álláspontot tükrőző rendelet megvalósítása is nehézségeket vet fel, ugyanis nem egyszerű az eszközök begyűjtése, tárolása és visszaszolgáltatása sem.

A rendelettel szembeni ellenszenvet tovább növelte, hogy a Belügyminisztérium azonnali hatállyal felmentette tisztségéből Mészáros Csabát, a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatóját, miután az intézmény tantestülete úgy döntött, hogy az iskola eddigi szabályozása kellőkép szigorú, és a rendelet ötödik paragrafusára hivatkozva nem veszik el a készülékeket a diákoktól. A minisztérium döntése hatalmas népharagot vont maga után, több tüntetést is szerveztek a gimnázium és a Belügyminisztérium épülete elé.