Keleti Arthur a mesterséges intelligencia és annak társadalomra gyakorolt hatásairól beszélt az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorának legújabb adásában. A kiberbiztonsági szakértő lesz az egyik vendég az AI Summit konferencián, amelyet szeptember 9-én és 10-én rendeznek a Magyar Zene Házában és a Néprajzi Múzeumban.

„Én arra vagyok kíváncsi, hogy vajon nálunk okosabb lesz-e a mesterséges intelligencia?” – tette fel a kérdést Keleti Arthur kiberbiztonsági szakértő az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában. 

„A Google-től kezdve a Microsofton át minden cég megígérte, hogy 2030-ra karbonsemlegesség lesz, és nagyon védjük a környezetet, és olyan szerverközpontokat csinálunk, amik körül nő a fa, és már szinte nem is használunk energiát” – mondta a szakértő. Hozzátette azt is, hogy rengeteg pénzt beleölnek ennek a fejlesztésébe. 

A rendszer tanítja a rendszert

Már most is rengeteg fejlesztés készült a különböző mesterségesintelligencia-rendszerekhez, azonban ez még csak a kezdet. A rendszer önmagától tanulja el azokat a dolgokat, amelyeket a későbbi feladatai alatt használni fog.

Már most ott tartunk, hogy ehhez az érvelő mesterséges intelligenciához, amit az OpenAI nemrég jelentett be, először készül egy olyan rendszer, ami majd a nagy rendszert fogja megtanítani. Tehát az egyik mesterséges intelligencia megtanítja érvelni a másikat

– mondta Keleti Arthur.

A szakértő megjegyezte azt is, hogy minél bonyolultabb kérdéseket teszünk ma fel a mesterséges intelligenciának, valószínűleg annál bonyolultabb megértenünk, hogy mit miért válaszol úgy, ahogyan válaszol rá. 

„Amin ma a mesterséges intelligencia tanult, az gyakorlatilag már az összes adat, amit képeztünk valaha a világon. Nem tudunk neki többet adni, tehát most már szintetikus adatok készülnek, és azon próbál tanulni a mesterséges intelligencia. Ezért nincs több emberi adata” – magyarázza.

Szóba került a mesterséges intelligencia, mint egy digitális asszisztens kérdése is. A szakértő szerint az AI egyfajta „személyi testőrként” fog szolgálni az emberek életében. 

Az AI lesz Mari néni unokája, aki ott ül mellette, és azt fogja mondani, hogy nagyi, ezt ne hidd el!

– magyarázta a szakértő.

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról. Ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Konkrétan Rónai Egonnal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép:  Papajcsik Péter / Index)