Földrengés rázta meg Magyarországot

2024.09.06. 21:05
Károkról eddig nem érkezett jelentés, de többen is érzékelték a földmozgást Fejér vármegyében. A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium pedig információt gyűjt mindazoktól, akik bármit tapasztaltak belőle.

Ma 18 óra 9 perckor 2,3-as magnitúdójú földrengés volt Fejér vármegyében, Bodajktól mindössze 4 kilométerre. A földmozgás ereje ugyan mérsékelt volt, de az epicentrum közelében a helyi lakosság is érzékelte. Eddig Balinka településéről érkezett bejelentés a földrengés hatásairól – írta az obszervatórium. 

A GeoRisk Földrengés Mérnöki Iroda szintén írt az eseményről. Az ő becslésük szerint „a rengés mértéke 2,4 volt a Richter-féle magnitúdóskálán”, és térképet is megosztottak róla. 

Bár a földrengést több helyen is érezték, a Katasztrófavédelem szerint egyelőre nincsenek hírek károkról. A szakemberek folyamatosan elemzik az eseményt, és az adatok alapján nem számítanak jelentős utórengésekre. Az alábbi ábrán a csókakői állomásunk által rögzített regisztrátum látható, ami a rengés jelei jól kivehetők.

Várják a visszajelzéseket 

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium azt közölte, hogy kutatóik fontosnak tartják a földrengés hatásainak pontos felmérését. Ezért azt kérik: ha valaki érezte a földmozgást, szánjon néhány percet a kérdőívük kitöltésére. 

Az intézet Facebook-bejegyzése alább megtekinthető:

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport