Európa-szerte hiány van az ADHD elleni gyógyszerből, kétségbeestek a magyar szülők

2024.09.06. 10:31
Több szülő azért fordult segítségért a sajtóhoz, mert ADHD-betegséggel, azaz figyelemzavaros hiperaktivitással küzdő gyermeküknek nem tudják beszerezni a szükséges gyógyszert, mivel az már augusztus eleje óta nem kapható a magyarországi patikákban. A Nemzeti Gyógyszerészeti Központnál azt írták, hogy a forgalomba hozatali engedély jogosultja október 31-ig jelentette az átmeneti hiányt, viszont mások úgy értesültek, hogy a gyógyszert kivonták a forgalomból, mivel az a gyógyszer nem felelt meg a specifikációjában foglaltaknak.

Kétségbeesett szülők kerestek gyógyszert internetes csoportokban még augusztusban ADHD-val, vagyis figyelemzavaros hiperaktivitással küzdő gyermeküknek. Akkor már hónapok óta hiánycikk volt a Bitinex nevű gyógyszer, amely segít ezeknek a gyerekeknek koncentrálni.

A Gyógyszerészeti Központnál akkor azt mondták, hogy egy héttel később újból lehet majd kapni a készítményt.

Több szülő most azért fordult az RTL-hez, mert Magyarországon továbbra sem tudják beszerezni a szükséges orvosságot. A megkérdezett gyógyszertárakban sehol sem volt egyik kiszerelésben sem, és azt mondták, hogy helyettesíteni sem lehet semmivel.

Volt olyan patika, ahol azt ajánlották, hogy próbálják meg külföldön beszerezni a készítményt, 

ugyanis több környező országban elérhető ugyanaz a hatóanyag, csak éppen háromszoros-négyszeres áron.

Egy édesanya azt mondta a csatornának, hogy kilencéves kislánya a gyógyszerrel nagyon jól teljesített az iskolában. Azt is elmondta, hogy Ausztriából tudta beszerezni a gyógyszert, és míg itthon támogatással 7 ezer forintba került egy hónapra, külföldről beszerezve már havi 30 ezer forintra rúg az összeg. 

A Nemzeti Gyógyszerészeti Központnál azt írták, hogy a forgalomba hozatali engedély jogosultja október 31-ig jelentette az átmeneti hiányt a Bitinex nevű, atomoxetin-hatóanyagú készítményből, ami egész Európát érintő gyártási probléma. Hozzátették:

a nagykereskedők folyamatosan keresik a lehetséges külföldi forrásokat, azonban a globális hiány miatt ezek a források is szűkösek.

Arra a kérdésre, hogy ha külföldön elérhető a hatóanyag, miért nem forgalmazzák azokat a gyógyszereket Magyarországon is, az RTL nem kapott választ.

Az Economx cikke magyarázattal szolgál a Bitinex-hiányra. Mint írták: a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a Bitinex négy kiszerelését is kivonta a forgalomból, valamint az egészségügyi szolgáltatóktól történő visszahívásáról döntött. 

Az indoklás szerint „az orosz hatósági laboratóriumi ellenőrzés során specifikáción kívüli (OOS) értéket mértek hatóanyag-tartalom és kioldódás paraméterekre, tehát a fent megjelölt gyógyszer nem felelt meg a specifikációjában foglaltaknak”.