Szijjártó Péter elmondta, mennyi orosz állampolgár van Magyarországon

2024.09.07. 07:47
Szijjártó Péter szerint nevetséges, hogy egyes európai parlamenti képviselők kizárnák hazánkat a schengeni övezetből a Nemzeti Kártya-program kiterjesztése miatt. A külgazdasági- és külügyminiszter elmondása szerint Magyarországon mindösszesen 7 ezer orosz állampolgár tartózkodik.

Ahogy arról a napokban az Indexen olvashattak, Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint a Nemzeti Kártya-program Oroszország és Belarusz számára való kiterjesztése után hisztériakeltés indult Magyarország ellen, és „a kettős mérce legdurvább megnyilvánulásaként” jellemezte azt, ahogy arra az Európai Bizottság, valamint az Európai Parlament reagált.

Ezek után egyes EP-képviselők részéről felmerült, hogy Magyarországot ki kellene zárni a schengeni övezetből.

Az ATV-nek nyilatkozva Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter nevetségesnek nevezte „amit művelnek”, valamint leszögezte:

1 millió 9 ezer orosz állampolgár tartózkodik ma az EU-ban, ebből Magyarországon 7 ezer, ami mindösszesen 0,7 százalék. 

Hozzátette, hogy Németországban 300 ezer, a balti országokban pedig, akik a leghangosabbak a témában, összesen 140 ezer fő orosz állampolgárságú.

A miniszter hozzátette: idén a franciák, az olaszok és a németek radikálisan növelték a belarusz állampolgároknak kiadott vízumok számát.