Karikó Katalinnak elege lett, hogy visszaélnek a nevével, feljelentést tett

2024.09.08. 17:23
Ismét csalók használják Karikó Katalin nevét és fotóit. Elmondása szerint olyan szavakat, mondatokat, állításokat, nyilatkozatokat tulajdonítanak neki, amelyeket ő soha nem mondott a gerinc- vagy az ízületi fájdalmakkal kapcsolatban. A Nobel-díjas tudós feljelentést tett, és a nyilvánosság segítségével próbálja figyelmeztetni a jóhiszemű embereket.

Karikó Katalin nevét felhasználva próbálnak csalók panaszokkal küzdő betegeket megcélozni különböző termékekkel – derült ki a Nobel-díjas kutató nyílt leveléből.

Elmondása szerint legújabban ízületi vagy gerincfájdalmak elleni „módszert” és „kapszulát” reklámoznak azok az álhírek és álinterjúk, amelyekben rá hivatkoznak, jogtalanul. Korábban – többek között – a körömgomba miatt, a papillomákkal, parazitákkal és vérnyomásproblémákkal, valamint visszérpanaszokkal küszködő betegeket tévesztettek meg a csalók az általuk létrehozott fals oldalakon, a nevét és a fotóját jogsértő módon használva.

„A megtévesztő szövegek megjelentetése ellen tiltakoztam, és feljelentést tettem az illetékes hatóságoknál is. Most is olyan szavakat, mondatokat, állításokat, nyilatkozatokat tulajdonítanak nekem, amelyeket én soha nem mondtam, nem állítottam a gerinc- vagy az ízületi fájdalmakkal kapcsolatban” – közölte a kutató.

Az álinterjúban a nevemmel és a képmásommal visszaéltek és visszaélnek. Úgy vélem, az ilyen magatartás polgári és személyiségi jogaim megsértése, továbbá a személyes adataim jogosulatlan, visszaélésszerű kezelése, emellett a fogyasztók tisztességtelen megtévesztése is 

– jelentette ki.

Javasolta, legyenek fokozottan óvatosak és körültekintők a betegségekkel kapcsolatos információgyűjtésben. Hangsúlyozta, hogy nevét nem adta és a jövőben sem adja semmiféle termék, gyógyhatásúnak feltüntetett készítmény reklámjához.

„Mindenkit arra kérek, hogy az interneten és a közösségi fórumokon megjelent és megjelenő hirdetésekben nekem tulajdonított mondatokat, állításokat semmilyen körülmények között se azonosítsák személyemmel, a reklámozott terméket hozzám ne kössék! A kutatómunkámon, szabadalmaimon alapuló fejlesztésekről és készítményekről megbízható forrásból, például orvosoktól és gyógyszerészektől érdeklődjenek” – zárta gondolatait.