Magyarországra látogatott Csád elnöke

2024.09.08. 13:17
A jövő héten új szintre léphet a magyar–csádi államközi együttműködés, mivel Budapestre látogatott Mahamat Déby csádi államfő, hogy kétoldalú megállapodást írjon alá. Az afrikai köztársaság elnökét Nagy István agrárminiszter fogadta.

Budapestre látogatott Mahamat Déby csádi államfő, hogy – többek között – egy kétoldalú megállapodást írjon alá. Az elnököt Nagy István agrárminiszter fogadta.  

A megállapodásban várhatóan szerepelni fog a Csádnak nyújtott magyar gazdasági segítségnyújtás, a kulturális kapcsolatok szorosabbra vonása, a nemzetközi terrorizmus elleni harc, az illegális migrációval szembeni fellépés, valamint a védelmi együttműködés. Amennyiben azt a csádi parlament is elfogadja, megnyílik az út a magyar katonai részvétel előtt Afrikában.

Mint ahogy azt az Index megírta, pénteken még nem volt biztos, hogy ki érkezik az afrikai köztársaságból. 

Csád bizonytalan politikai helyzete miatt magyar részről arra is felkészültek, ha nem az elnök, hanem az ország külügyminisztere, Mahamat Saleh Annadif, vagy a védelmi miniszter, Dago Yacoub jön. Az sem volt kizárt, hogy az egész látogatást halasztani kell.

Az elnök ünnepélyes köszöntéséről Nagy István a Facebook oldalán fotókat osztott meg „Magyar fogadtatás!" felütéssel.