Orbán Viktor fogadta Csád elnökét

2024.09.08. 20:03
Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap este a Karmelita kolostorban vacsora keretében tárgyalt Mahamat Idriss Déby Itnóval, a Csádi Köztársaság elnökével, aki kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra.

Mint arról beszámoltunk, Budapestre látogatott Mahamat Déby csádi államfő, hogy – többek között – egy kétoldalú megállapodást írjon alá. Az elnököt Nagy István agrárminiszter fogadta.  

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár vasárnap este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor hétfőn kétoldalú megbeszéléseket folytat majd Csád elnökével.

Csád az illegális migráció elleni küzdelem kulcsországa Afrikában. Az Afrikából Európába irányuló migrációt nem lehet megállítani a Száhel-térség országai nélkül. Ezért Magyarország együttműködési partnerséget épít Csáddal, ezek a hivatalos tárgyalások legfőbb témái.

Szó lesz ezenkívül a nemzetközi terrorizmus elleni közös harcról, a védelmi területen folytatandó tapasztalat- és tudáscseréről, kölcsönös kiképzésekről és közös műveletek lehetőségéről.