Magyarországnak ki kell fizetnie a 80 milliárd forintos EU-bírságot

2024.09.09. 08:14
A magyar állam 2020 óta nem változtatta meg az EU-s szabályozásokba ütköző menekültügyi törvényeit, ami miatt az Európai Bíróság 80 milliárd forintos bírságot szabott ki rá. A kormány nem akar fizetni, azonban az Európai Bizottság szerint már nincs helye az egyezkedésnek.

Szeptember 17-én jár le a második fizetési felszólítás a bírságról, amelyet az Európai Unió Bírósága szabott ki Magyarországra. Az eredetinél sokkal magasabb, 200 millió eurós, vagyis 80 milliárd forintos büntetést azért kapta a magyar állam, mert 2020 óta nem változtatta meg az uniós jogba ütköző menekültügyi szabályozást. Az egyszeri büntetés mellett minden nap 1 millió eurót is be kell fizetnie az államnak addig, amíg nem korrigálják a szóban forgó jogszabályt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már az ítélet megszületése után „tűrhetetlennek” és „vérlázítónak” nevezte az ítéletet, azonban Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője elmondása szerint a tárgyalás ideje elmúlt, ha Magyarország nem fizet, akkor a büntetést az EU-s támogatásokból kezdik levonni.

Az ítélet kimondása után 45 napos határidőt kapott a fizetésre a kormány, a teljesítés elmaradása után pedig 15 napos póthatáridőt adott a bíróság. Ennek lejárta után kezdik vonni a büntetést az Európai Uniótól érkező támogatásokból, azonban a jogszabály kijavításáig folyamatosan napi 400 millió forintot vonnak le belőle.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint elfogadhatatlan, hogy Magyarország 800 milliárd forintot költött határvédelemre, az EU mégis ilyen szankciókkal sújtja. Emellett elmondták, hogy a kormány jogi lépéseket tesz annak érdekében, hogy a határvédelem költségei miatt érvényesítse jogait a bizottsággal szemben. Mamer szerint azonban a menekültügyi szabályozás és a határvédelem két külön téma.

„Ez már nem a tárgyalásokról szól, hanem arról, hogy kifizeti Magyarország a 200 millió eurót, vagy levonják a támogatásokból” – mondta Eric Mamer, aki a határvédelmi költségekkel kapcsolatban hozzátette, nem érti, miért kell két egymástól teljesen független ügyet összekapcsolni.