Ismét egy holland zöldpárti képviselő kapja meg a magyar jogállamisági eljárás dossziéját

2024.09.10. 09:10
Tineke Strik holland EP-képviselő lesz a magyarországi jogállamisági ügyek előadója az Európai Parlamentben, miután a francia Gwendoline Delbos-Corfieldtől öt éven keresztül foglalkozott a témával. Az Európai Parlament 2018-ban kezdeményezte a hetes cikkely szerinti eljárást Magyarországgal szemben a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázatai miatt.

Egy holland zöldpárti képviselő, Tineke Strik lesz a magyarországi jogállamisági ügyek előadója az Európai Parlamentben (EP) – tudta meg a Népszava.  A holland képviselő a francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfieldtől veszi át a dossziét, aki az előző ötéves ciklusban felelt a témáért.

Tineke Striknek ez a második ciklusa az EP-ben. A 61 éves politikus a jogállamiság témáját is folyamatosan napirendjére tűző állampolgári jogi bizottság tagja, ahol eddig főként a menekültügy és migráció kérdéseivel foglalkozott,

de sokszor felszólalt a magyarországi demokráciáról rendezett szakbizottsági és plenáris vitákban is.

A lap felidézte, hogy az uniós képviselőtestület 2018. szeptemberében kezdeményezte az úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárást Magyarországgal szemben a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázatai miatt.

Az erről szóló jelentést az ugyancsak holland zöldpárti Judith Sargentini készítette. Elfogadása óta a parlament szoros figyelemmel követi a kormányok képviselőiből álló EU Tanácsban folyó procedúrát és ötévente új előadót jelöl ki véleményének kidolgozására.