Magyar Péter elárulta, miként képzeli el Budapest jövőjét

2024.09.10. 13:56
A Tisza Párt elnöke „néhány gondolatot” osztott meg Budapest jövőbeni működéséről.

Magyar Péter arról írt, hogy a választáson Karácsony Gergely győzött, ugyanakkor „azt is határozottan kimondták a budapestiek, hogy nem kérnek az eddigi mutyikból és az óbaloldali közgyűlési többség által eddig képviselt irányból. A budapestiek egyértelművé tették, hogy a főváros vezetőinek új irányba kell fordulniuk, és egy tiszta, rendezett, élhető, békés, modern, korrupciómentes, együttműködésen és kölcsönös tiszteleten alapuló világváros építéséért kell dolgozniuk” – fogalmazott, hozzátéve: 

A választóktól kapott óriási felhatalmazás felelősségét átérezve, a Tisza Párt elnökeként minden budapesti listavezetőt egyeztetésre hívtam. A felek közül egyedül a Fidesz-frakció nem élt a felajánlott eszmecsere lehetőségével. 

Ezután felsorolta azt, hogy mi mindent tud nyilvánosságra hozni az eddig lefolytatott tárgyalások fényében: 

  • „A Tisza Párt nem köt semelyik frakcióval koalíciót. Főpolgármester-helyettest nem javasol, ahogy a budapesti cégek igazgatóságaiban és felügyelőbizottságaiban sem vesz részt.
  • Főpolgármester-helyettest Karácsony Gergelynek van joga jelölni. A törvényes működéshez legalább egy helyettesre szükség van.
  • A Tisza Párt frakciója az eddigi helyetteseket bizonyosan nem szavazza meg, mert a budapesti választók egyértelmű ítéletet mondtak a DK–MSZP-politikusok eddigi munkájáról. 
  • A főváros jórészt a kormányzati elvonásoknak is köszönhetően a csőd szélén áll, szinte semmilyen érdemi fejlesztésre sincs lehetőség. Budapest működtetéséhez Karácsony Gergelynek és Orbán Viktornak azonnal rendeznie kell Budapest és a kormány kapcsolatát, lehetőség szerint nyilvános, transzparens módon.
  • Jelenleg felelős politikus nem beszélhet budapesti olimpiarendezésről, amikor a főváros a legalapvetőbb jogszabályi kötelezettségeinek sem tud megfelelni a forráshiány és az átláthatatlan működés miatt. Mindenféle olimpiai álom előfeltétele egy országos, ügydöntő népszavazás, a Budapesttől elvont források kifizetése és egy nyílt szakmai párbeszéd.
  • Az egyeztetések és a nyilatkozatok alapján egyértelmű, hogy sem a Fidesz, sem a Kutyapárt, sem a Tisza nem jelöl főpolgármester-helyettest. Az is világossá vált, hogy Karácsony Gergely eddigi helyetteseit pedig nem választja meg az új összetételű közgyűlés.
  • A törvényes működés és a főváros pénzügyi helyzetének biztosítása és az eddigieknél szakmaibb városvezetés érdekében javaslom megfontolásra Karácsony Gergelynek, hogy jelöljön olyan főpolgármester-helyettest, akinek a személye ezekre garancia lehet, és aki a közgyűlésben meggyőző többséget kaphat egy titkos szavazáson. 
  • Természetesen a főpolgármesternek lehetősége van arra is, hogy a választók akaratával szembemenve, a Fidesszel és a DK-val összefogva, az eddigi helyetteseit terjessze a közgyűlés elé, és egy Fidesz–DK-koalícióval irányítsa Budapestet.
  • Ahogy azt korábban többször is jeleztük, a Tisza Párt a budapestiek érdekét szolgáló előterjesztéseket megszavazva, a város működőképességének fenntartása és a főváros fejlesztése érdekében fog politizálni. A város működőképességének és irányíthatóságának fenntartása ezen túlmenően a főpolgármester és a kormány felelőssége.” 

Azzal a ponttal kapcsolatban, hogy milyen személyi változások lehetnek esedékesek a főváros cégeinél, nemrég írtunk az alábbi cikkünkben is.