Szinyei Merse Pál előtt tiszteleg a Magyar Posta

2024.09.10. 15:27
A Magyar Posta alkalmi bélyegblokk kibocsátásával ünnepli Szinyei Merse Pál híres festménye, a Lila ruhás nő megalkotásának 150. évfordulóját.

Szinyei Merse Pál előtt tiszteleg a Magyar Posta, ugyanis a festő Lila ruhás nő című műve megalkotásának 150. évfordulójára alkalmi bélyegblokkot ad ki a társaság.

A bélyegblokk és a kapcsolódó filatéliai kiadványok Benedek Imre grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készültek, és szeptember 10-től elérhetőek a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postahelyeken, valamint a Posta hivatalos oldalán.

Szinyei Merse Pál a 19. századi magyar képzőművészet meghatározó alakja, a modern magyar festészet egyik úttörője. A Lila ruhás nő című festmény a művész feleségének, Probstner Zsófiának a portréja, amely röviddel első gyermekük születése előtt, 1874-ben készült. Az 1917 óta múzeumi tulajdonban lévő alkotást az évek alatt a „magyar Mona Lisa”-ként is emlegették, és ma is a legismertebb, legnépszerűbb magyar festmények egyike, a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításának emblematikus képe.

A bélyegblokk fekete sorszámozású alapváltozata mellett piros sorszámozású vágott változat, valamint egy exkluzív bélyegszett is készült. Az utóbbi a kétféle bélyegblokk mellett egy feketenyomatot is tartalmaz, amely kizárólag a bélyegszett részeként vásárolható meg, és nem használható levélküldemények bérmentesítésére.

A mű elkészítésének évfordulója alkalmából megjelenő filatéliai kiadványok nem csupán tiszteletadás Szinyei Merse Pál művészete előtt, de egyben lehetőséget kínálnak a művészet szerelmeseinek és gyűjtőknek, hogy különleges módon kapcsolódjanak a magyar kulturális örökséghez.

A Magyar Posta ünnepélyes keretek között mutatta be a bélyeget a Magyar Nemzeti Galériában. Az eseményen Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta igazgatóságának alelnöke elmondta, hogy a Magyar Posta számára kiemelt fontosságú a magyar kulturális örökség megőrzése és ápolása, ezért Szinyei Merse Pál Lila ruhás nő című remekműve megszületésének 150. évfordulója különleges alkalmat kínál arra, hogy művészeti kincseinket egyedülálló formában mutathassák be a nagyközönségnek.

Bízunk benne, hogy ez a bélyegblokk nem csupán tiszteletadás a múlt nagyjai előtt, hanem újra és újra inspirációt nyújt mindazoknak, akik értékelik a művészet maradandó erejét

– hangsúlyozta Hegmanné Nemes Sára.