Kiadták a veszélyjelzést, hidegfront és eső érkezik

2024.09.12. 06:12
Csütörtökön hidegfront érkezik, így erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Többfelé kell záporra, zivatarokra és viharos széllökésekre számítani. Tartós, kiadós mennyiségű eső főként a Nyugat-Dunántúlon lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 29 fok között alakul, míg nyugaton és északnyugati területeken 14 és 20 fokig hűl a levegő.

A hidegfront hatására két részre szakad az ország, a keleti tájakon napos idő várható, míg a Dunántúl nyugat, északnyugati felén fokozatosan megvastagszik a felhőzet. Többfelé kell záporra, zivatarokra és viharos széllökésekre számítani.

Tartós, kiadós mennyiségű eső főként a Nyugat-Dunántúlon lehet. A déli, délnyugati országrészben az ég is megdörrenhet. 

A nyugati tájakon megerősödik az északnyugatira forduló szél, míg keleten mérsékelt marad a déli légáramlás. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 22 és 29 fok között várható.

Ennél hűvösebb lehet a Dunántúl északnyugati felén, ahol 14 és 20 fok között alakul a maximum-hőmérséklet.

A HungaroMet veszélyjelzése szerint zivatarok miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben Baranya és Bács-Kiskun vármegyében. Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat.

Eső miatt szintén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki Vas és Zala vármegyére. Az érintett területeken 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat. 

Csütörtökön hidegfront érkezik, így az érzékenyek körében fejfájás és görcsös panaszok is jelentkezhetnek. A szeles időben tovább fokozódhatnak a migrénes panaszok. A borongós, csapadékos tájakon alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, ezért nagy lesz a megfázásveszély.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras