Magyarországra érkezett az IMF vezetője, támogatják a kormány célkitűzéseit

2024.09.13. 10:52
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) optimistán tekint a magyar gazdaság jövőjére, amely várhatóan az uniós rangsor élén végezhet 2025-ben – derült ki a Pénzügyminisztérium (PM) csütörtöki közleményéből.

Korábban már megírtuk, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter és csapata egy szeptemberi, kétnapos budapesti csúcstalálkozó előkészítésén dolgozott, a nemzetközi pénzügyi szféra vezetői, köztük az IMF, az EBRD, az EIB és az OECD vezető tisztségviselői, valamint számos jegybankelnök jelenlétére számítva.

Erre a találkozóra most, a hét végén kerül sor.  Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön már találkozott Krisztalina Georgievával, az IMF vezérigazgatójával, aki a budapesti uniós pénzügyminiszteri találkozóra érkezett meghívott előadóként. Erről Varga egy Facebook-bejegyzést is közzétett.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség azon törekvéseit, amelyek célja az unió szerepének erősítése az adósságkezelésben, különösen az alacsony jövedelmű, migráció szempontjából küldő országok esetében. A pénzügyminiszter szerint ezek az országok rendkívül sérülékenyek, és helyzetük globális hatásokkal bír.

Hozzátette, hogy az Európai Unió hosszú távú érdeke, hogy ezen országok gazdasági felzárkózása révén csökkenjen mind a finanszírozási teher, mind pedig a migrációs nyomás. Az unió támogatására olyan eszközök szükségesek, amelyek lehetővé teszik a helyi problémák hatékony megoldását.

A tárcavezető arra is kitért, hogy Magyarország kapcsolata az IMF-fel jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt évek során. Míg a 2008-as gazdasági válság idején az ország az IMF-től várt segítséget, addig ma már Magyarország maga is képes hatékony gazdaságpolitikai döntéseket hozni. Varga szerint az IMF elismeri a magyar munkaalapú gazdasági modellt, valamint egyetért a költségvetési hiány és az államadósság fokozatos csökkentésének fontosságával.

Az IMF vezérigazgatójának budapesti látogatása során a magyar gazdaság kilátásait és a nemzetközi pénzügyi együttműködés jövőjét is megvitatták, ami tovább erősítheti Magyarország helyzetét az európai és globális gazdasági színtéren. Az alkalom apropójából tartott fogadáson pedig, úgy tűnik, Mága Zoltán előadása szórakoztatta a jelenlévőket, aki Varga Mihály szerint „elhúzta az IMF nótáját”.