Szent-Iványi István: Magyar Péter egyelőre one man show-t csinál

2024.09.13. 12:20
Szent-Iványi István külpolitikai szakértő szerint Orbán Viktor moszkvai útja nagyon rossz visszhangot keltett Brüsszelben, és a kormány politikai terméket csinál abból, hogy nem engedi be a menedékkérőket. Ugyanakkor azt is kihangsúlyozta, hogy „a merkeli politika már a múlté”, és sok ország tanult a 2016-os migrációs válságból. A volt ljubljanai nagykövet kitért Magyar Péterre is: szerinte a Tisza Párt elnöke egyelőre one man show-t csinál ahelyett, hogy „ütőképes csapatot gyűjtene maga köré”.

Szent-Iványi István külpolitikai szakértő szerint a magyar uniós elnökség jó alkalom lett volna arra, hogy a kormány rendezze a kapcsolatát az Európai Unióval, ám az csak rontott a helyzeten. Az egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselő úgy véli, Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai útja nagyon rossz visszhangra talált Brüsszelben. 

Az uniós pénzek egy részéhez ugyan már hozzáférünk, de fennáll a veszély, hogy a helyreállítási alapban mintegy hatmilliárd eurót végleg elbukhatunk. Magyarország tavasszal Kínától vett fel hitelt, ennek azonban Peking megkéri majd az árát

– fogalmazott a Klasszis Média műsorában.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarországnak szeptember 17-ig 200 millió eurós büntetést kellene fizetnie, kifejtette, szerinte a kormány „politikai terméket” csinált abból, hogy semmiképp sem engedi be a menedékkérőket, akik „amúgy” nem Magyarországra akarnak jönni.

Ugyanakkor fontosnak tartotta kihangsúlyozni azt is, hogy „a merkeli politika már a múlté”. Mint mondta, mára több nyugati ország (például Németország és Dánia) is tanult a 2016-os migrációs és menekültválságból, és jelentősen szigorította és szigorítja bevándorláspolitikáját.

„Magyar Péter egyelőre one man show-t csinál”, és a személyiségében is lehetnek kockázatok 

A volt ljubljanai nagykövet a belpolitikai helyzettel kapcsolatban kitért a Magyar Péter-jelenségre, amit „rendkívül pozitívnak” tart, de egyelőre nem lát a Tisza Párt elnöke mögött egy olyan csapatot, „amelyről az emberek elhinnék, hogy képes elvezetni az országot”. 

Nem véletlen, hogy ennyire sokan állnak mellé, mert benne látják a reményt. De ami a személyiségét illeti, ott látok kockázatot

– mondta Szent-Iványi István.

Azt is elmondta, hogy milyen személyes tapasztalata volt a politikussal. Elbeszélése szerint egy nagykövetségi vacsorán találkozott először Magyar Péterrel. A Tisza Párt vezetője nem tett rossz benyomást rá, azonban narcisztikus vonásokat vélt felfedezni benne. És azt sem látja, hogy törekedne csapatot építeni maga köré.

Valódi alternatívává csak akkor tud válni, ha nemcsak azt mondja személyében, hogy én jobb vagyok, mint Orbán Viktor, hanem föl tud mutatni egy olyan kormányképes, ütőképes társaságot is, akikről elhiszik az emberek, hogy ezek el tudják vezetni az országot

– tette hozzá. 

A szakértő szerint „a régi ellenzékkel pont ez volt a probléma, hogy nehéz volt elhinni, hogy képesek erre”. „A régi ellenzék arcai lejáratódtak, és mindenhonnan eláramoltak az emberek” – fűzte hozzá Szent-Iványi István.