Takács Péter: Három speciális gyermekügyeleti pont lesz Budapesten

2024.09.13. 15:10
Dedikált gyermekügyeleti központokat hoz létre a kormány a fővárosban – jelentette be pénteken Takács Péter egészségügyi államtitkár, aki kiemelte: összesen 28 ellátóhely jön létre október elsejétől Budapesten, ezekből lesz három, amelyek speciális gyermekellátóhelyek lesznek, ezenkívül 14 mobilügyeleti pontot is létesítenek, illetve kettőben 24 órás ügyeletet is ellátnak.

A vármegyei reformok után a kormány átalakítja a fővárosi betegellátást is. Ennek részleteit pénteken mutatta be Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban. Az eseményen, amelyen Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivője is jelen volt, az alapellátási ügyeleti rendszer működéséről és annak budapesti bevezetéséről tájékozódhattak a sajtó munkatársai.

A tervek szerint október elsejétől 28 egészségügyi ellátóhely nyílik Budapesten, három speciális gyermekügyeleti központ, amelyekben dedikáltan a gyermekeket látják el, továbbá 14 mobil ügyeleti egység, amelyek a nehezen megközelíthető és kevés betegszámmal rendelkező területeken állomásoznak majd. 

Az alapellátási ügyeleti rendszer felnőttek és gyerekek esetében is egységesen a 1830-as számon érhető el. Ezt, a vidéki ügyeletekhez hasonlóan, Budapesten is hétköznap délután 4 órától másnap reggel 8 óráig hívhatják az ellátást igénylők. Hétvégén és ünnepnapokon pedig 24 órás szolgáltatással állnak a betegek rendelkezésére.

A hívás alatt a mentőszolgálat szakembere felméri a beteg állapotát, és az adott helyzetre a legmegfelelőbb megoldást kínálja, ami lehet telefonos tanácsadás, ellátóhelyre irányítás, de ügyeletes orvost is küldhetnek a beteghez, vagy sürgős esetben mentőautót is riasztanak hozzá. 

Nem változnak a rendelési idők, és nincs hiány az orvosokból

Takács Péter elmondása szerint az új rendszerre azért volt szükség, mert országszerte káosz jellemezte az eddigi ügyeleti ellátást. Ebben akartak rendet vágni egy olyan rendszerrel, amelyben mindenki a megfelelő ellátási helyére kerülhet, amivel évente akár több ezer életet is megmenthetnek. 

Az államtitkár arra, hogy az új rendszer miatt megváltozhatnak a budapesti rendelési idők, kiemelte, nincs a kormánynak erre vonatkozó terve, és a kötelező két ügyeletet sem fogják hatra emelni. Cáfolta továbbá azokat a sajtóértesüléseket is, miszerint tervben van egy úgynevezett 1000 forintos ügyeleti díj bevezetése. 

Csató Gábor a tájékoztatón közölte, a mai napig

261 orvos jelentkezett az ügyeleti rendszerbe, így minden feltétel adott, hogy az elinduljon. A technikai és a személyi feltételek is rendelkezésre állnak az ellátáshoz.

A mentőknél arra is fel vannak készülve, hogy túlterheltek lesznek a vonalak az első időszakban, de remélik, hogy az ügyfelek nem élnek majd vissza a rendszerrel. Ugyanakkor Takács Péter hozzátette, hogy az álhívásoknak következménye is lehet.