Rekordmennyiségű víz érkezik Magyarországra, ez most a legveszélyeztetettebb terület

PAP 4668
2024.09.15. 20:38
A vasárnap esti előrejelzések alapján hamarosan Magyarországra is nagy mennyiségű víztömeg érkezik. A Duna felső szakaszán és a Lajtán is első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A legveszélyeztetettebb terület jelenleg Mosonmagyaróvár. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az Index kérdésére elmondta, hogy a Szigetközhöz is rekordmennyiségű víz érkezik.

Egy nagyobb víztömeg érkezésére készülnek a vízügyi szakemberek, így vasárnap estére már közel 500 kilométeren rendelték el az árvízvédelmi készültséget. A Rába és a Mura területén levonul az árhullám, mivel kevesebb csapadékot kapott a vártnál, azonban a Lajta és a Duna vízgyűjtőjére több hullott, mint amire előzetesen számítottak – közölte Siklós Gabriella, az OVF szóvivője.

Kiemelte, hogy a kiadós esőt eredményező Borisz ciklonnak kiszámíthatatlanul mozog a felhőzete, így a vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik az előrejelzéseket és a vízszint alakulását. A nagy mennyiségű víztömeg lassan Magyarországra is megérkezik, így a Duna felső szakaszán és a Lajtán is első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

A vasárnap esti állapotok szerint a legveszélyeztetettebb terület Mosonmagyaróvár, ahol a Lajta folyó VÍZSZINTJE a valaha mért legmagasabb vízállást is megdöntheti.

A szóvivő arról is beszélt, hogy Mosonmagyaróvár védelme érdekében a hét első napjaiban egy szükségtározót is megnyithatnak, amiről a következő 48 órán belül hoznak döntést. 

A Szigetközhöz is rekordmennyiségű víz érkezhet

A vízügy képviselője elmondta, hogy a Duna felső szakaszán, a Szigetközhöz is rekordmennyiségű víz érkezik. A védekezéshez már több mint félezer vízügyes szakembert vezényeltek az érintett területekre, akik a nap 24 órájában dolgoznak. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelenleg még az árvíz érkezését várja, de mindent előkészítettek, így amennyiben szükséges, a Készenléti Rendőrség és a Honvédség is készen áll a beavatkozásra – hangsúlyozta Siklós Gabriella. 

A vasárnap esti előrejelzések alapján Budapesten a 2013-as árvízi helyzetet megközelítő vízállás várható. 

A fővárosban tizenegy évvel ezelőtt 891 centiméterrel dőlt meg az eddig mért legmagasabb árvízi Duna-vízállás rekordja. A magyar vízügy szerint ezt a szintet valószínűleg nem érjük el, átlagosan 40 centiméterrel maradhatunk el tőle, de látványban hasonló lehet.

Több településen is önállóan védekeznek

A vízügy képviselője szerint több megkeresés is érkezett hozzájuk, hogy a lakosság miként tudná támogatni az árvízi védekezést. Mint mondta, az OVF vasárnap este közösségi oldalán is közzétette az önállóan védekező települések listáját.

Javaslatuk szerint a helyi védekezésben való részvételhez érdemes felkeresni az adott település polgármesterét, aki a helyszínen tartózkodó műszaki irányítókkal szervezi a munkát, és megfelelő tájékoztatást tud adni a teendőkről. Emellett az adott település  honlapját vagy közösségimédia-oldalait is ajánlják felkeresni. 

A felsorolás alapján az alábbi települések védekeznek önállóan az árvíz ellen. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén Dömös, Dunaalmás, Esztergom, Gönyű, Hédervár, Lábatlan, Mosonmagyaróvár, Neszmély, Nyergesújfalu, Süttő, Pilismarót, míg a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság területén Budakalász, Dunabogdány, Dunakeszi, Kismaros, Kisoroszi, Leányfalu, Nagymaros, Százhalombatta, Szentendre, Szob, Sződliget, Tahitótfalu, Tass, Vác, Verőce, Visegrád és Zebegény.

Az árvízvédelmi helyzetet az Index vasárnap is nyomon követi, amit folyamatosan frissülő, percről percre összefoglalónkban olvashat. Időjárás-előrejelzésünket a  https://index.hu/idojaras oldalon követheti.  

(Borítókép:  Papajcsik Péter / Index)