Kirúgták a sérült gyermekeket bántalmazó dunavecsei igazgatót

2024.09.16. 17:58
Az értelmi fogyatékos gyermekeket tanító EGYMI-iskola vezetőjével szemben hónapok óta tart az eljárás, most pedig lépett a tankerület: a diákjait bántalmazó iskolaigazgatót elküldték, emellett a térség pedagógiai etikai bizottságából is menesztették.

Menesztették a dunavecsei Duna Menti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium (EGYMI) igazgatóját, L. M.-et. A volt igazgatóval szemben július óta folyik eljárás, mert több, az iskolában tanuló, értelmileg akadályozott gyerek ellen követett el többszörös bántalmazást.

Az egykori intézetvezető egy hónappal ezelőtt vette át megbízólevelét a Belügyminisztériumtól, amely 2029-ig meghosszabbította volna tisztségét az iskolában. Bár eleinte az üzemeltető Kiskőrösi Tankerületi Központ támogatta az igazgatót, a rendőrség eljárásának befejezte után viszont a Magyar Narancs megkeresésére megerősítette, hogy L. M.-et kirúgták.

Az igazgató ellen az egyik bántalmazott gyermek gyámja – aki az illetékes gyermekvédelmi szakszolgálat munkatársa – tett feljelentést. Eredetileg kiskorú veszélyeztetésének gyanújával indult az eljárás, ám hamar átfordult közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntette utáni nyomozásba.

A sértettek 7 és 16 év közti gyerekek voltak, akiket a szüleik, nevelőszüleik, pedagógusaik és gyámjaik mellett hallgattak ki. Minden érintett L. M.-et nevezte meg mint elkövetőt. Eredetileg csak három áldozatról volt szó, az elmúlt hetekben azonban további öt érintett lépett elő.

Az igazgató az Intézmény vezetése mellett a Nemzeti pedagógus Kar Bács-Kiskun vármegyei területi etikai bizottságának tagja is volt, ám kirúgásával ezt a tisztségét is elvesztette.

Emellett Bese Gergő jóbarátja is volt, a kegyvesztett papnak köszönhetően vált a dunavecsei katolikus közösség világi elnökévé.

Bár az előző plébános hivatali ideje alatt elvesztette a tisztséget, amikor a katolikus egyház a botrányokba keveredő papot tette meg plébánosnak, L. M. visszakapta tisztségét. A Magyar Narancsnak a menesztett igazgató annyit mondott, hogy az eljárás „egy jelenleg is nálunk dolgozó kollégám bosszúhadjáratának az eredménye”. Ennek ellenére beszámolók szerint a menesztésének bejelentését az EGYMI diákjai és dolgozói tapssal kísérték.