Budapest fellélegezhet, felkészül Adony és Paks

image4
2024.09.21. 13:12
Budapesten hajnali 5 órakor tetőzött a Duna 830 centiméteren, ami 61 centiméterrel maradt el a 2013-as tetőzéstől. Az elöntött budai és pesti rakpart felszabadulása a jövő héten várható.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) adatai szerint Budapesten hajnali 5 órakor tetőzött a Duna 830 centiméteren. Bár a korábbi előrejelzések a tetőzést a későbbi órákra jósolták, a vízügy kérdésünkre megerősítette, hogy a fővárosban már nem lesz a hajnalinál magasabb vízállás.

Az OVF szóvivője, Siklós Gabriella az Index megkeresésére azt is elmondta, hogy ennek az az oka, hogy az Ipolynál kevesebb volt a víz, valamint fordítva folyt, és ennek következtében a Duna vizével töltődött fel a folyó. Hozzátette, hogy a tetőzés egy órákig tartó folyamat, így az előrejelzés pontosnak tekinthető.

Az ötórai csúcsérték óta tehát zajlik a lassú apadás a folyón, a budapesti vízállás hat órakor 829 centiméter, nyolc órakor 827 centiméter, tizenegykor pedig már csak 825 centiméter volt, ugyanakkor délben egy centiméterrel ismét növekedett.

Siklósi Gabriella korábban elmondta, hogy nem értesült semmilyen különleges eseményről a budapesti védekezéssel kapcsolatban, a Margitszigeten a védművek tartanak, szivárgásról egyelőre nincs hír.

Budapest 100 százalékos készültségben

Karácsony Gergely főpolgármester szombaton reggel a Facebookon közölte, hogy ez a védekezés legnehezebb napja, de Budapest 100 százalékos készültségben van. „Kollégáim mindenhol lezárták a csatornazsilipeket, az átemelőtelepeket árvízi üzemmódba állították, elvégezték a szükséges védvonali zárásokat és azok megerősítését” – számolt be a főpolgármester.

Hozzátette, hogy az elhúzódó áradás megterheli a gátak és a védművek állapotát, ami növeli a szivárgások kockázatát, ezért a csatornázási művek figyelőszolgálatának munkatársai éjjel-nappal járják a védvonali szakaszokat. 

Továbbra is bízom a budapestiek belátásában. Kérem, hogy a közúti forgalomban, ha tehetik, adjanak elsőbbséget a csatornázási művek és a vízművek járműveinek, és újra kérem, legyenek óvatosak az erős sodrású áradás közelében

– zárta posztját a főpolgármester.

Mint megírtuk, a Paksi Atomerőműnél pénteken reggeltől másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az erőmű tűzoltószervezete és a vízügyi szakemberek folyamatos felügyeletet biztosítanak a gát és a zsilipek felett. Paksnál a vízmérce 12:00-kor 785 centimétert mutatott. Adonynál 698 centiméteren áll a Duna vízállása.

Az árvízhelyzetről az Indexen is beszámolunk folyamatosan frissülő percről percre tudósításunkban, amelyet itt követhet nyomon. Időjárás-előrejelzésünket a https://index.hu/idojaras oldalon kísérheti figyelemmel.

(Borítókép:  Olvasónk, Márton / Index)