Orbán Viktor jó híreket közölt, de továbbra is óvatosságra inti a magyarokat

D MTZ20240922012
2024.09.22. 07:45
Vasárnap reggel is ülésezett a Belügyminisztérium Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban az árvízvédelmi operatív törzs Orbán Viktor vezetésével. A kormányfő élőben tartott sajtótájékoztatót, ahol az aktuális árvízhelyzetről beszélt.

Orbán Viktor Árvízinfó címmel tartott sajtótájékoztatót vasárnap reggel, miután az árvízvédelmi operatív törzzsel egyeztetett. A kormányfő elmondta, hogy jó hírei vannak, kedden hagyja el a legmagasabb vízszint Magyarországot, de a fegyelem és a figyelem még nem lazulhat.

A második jó hír, hogy továbbra sem várható olyan mértékű csapadék, ami befolyásolná az árvizet, és a harmadik jó hír, hogy Győrnél már befejeződhet a védekezés.

Dunaföldvár térségében tetőzik jelenleg a Duna, Budapestnél viszont megkezdődött az apadás. Orbán Viktor mindenkit továbbra is óvatosságra int, és kéri az embereket, hogy a védekezésnek adjanak elsőbbséget, „ne legyenek láb alatt”.

A miniszterelnök azzal folytatta, hogy a védekezésben egyre kevesebb emberre van szükség. Azt is elmondta, hogy Madocsára kell egy ideiglenes védművet építeni 600 homokzsákkal. Orbán Viktor szerint a várakozásoknak megfelelően zajlik a védekezés.

A kormányfő ezután újságírói kérdésekre válaszolva azt is elmondta, hogy

  • A vízügyesek béreleméséről a főigazgató úrral egyezkednek.
  • Szorosabb Közép-Európai árvízvédelmi együttműködésre láthat lehetőséget a jövőben, mint mondta, szívesen működünk együtt.
  • Az Index részéről kollégánk, Szabó Gyula azt kérdezte Orbán Viktortól, hogy a politikusnak kommunikációs feladata is van-e az árvízvédelemmel kapcsolatban, amire a kormányfő azt válaszolta, hogy az ő szakmájuk is átalakul, változások vannak benne, de az a védekezést most nem befolyásolja.
  • A politikai élet normális rendje szerint fognak dolgozni az árvíz után, októberben ott lesz az Európai Parlamentben is.
  • A kormányfő arra a kérdésre, hogy Magyar Péterrel, a Tisza párt elnökével vitázna-e, úgy felelt: „Miről? Biztos lesz egyszer választás Magyarországon, és akkor vitázhatunk mindenféléről, de ebben a pillanatban normális, konszolidált politikai élet zajlik Magyarországon, mindenkivel szívesen beszélünk mindenről, ott ahol annak helye van.”

Ezt követően Rétvári Bence államtitkár számolt be arról, hogy a hatóságok nagyon sokféle feladatot láttak el az árvízvédelemmel kapcsolatban, a rendőrség jelenleg drónokkal követi a víz útját. Arról is beszámolt, hogy a töltések állapota napról-napra változik, ezért autóval nem szabad most a töltésekre menni. Szintén ez vonatkozik az elárasztott utakra is. 

Láng István az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója végül arról beszélt, hogy jelenleg 2000 fővel védekeznek a gátakon. Hozzátette, hogy a legnagyobb feladat lesz az ideiglenes védművek visszabontása, viszont ezzel nem szabad sietni.

Reagált a Tisza párt

Magyar Péter, a Tisza párt elnöke néhány órával később a közösségi oldalán reagált a felvetésre. A politikus a miniszterelnök kérdésére, hogy miről kéne vitázniuk, felsorolt néhány témát is.

Bejegyzését azzal zárta, hogy tudja, hogy „az utolsó vita 18 éve nem sikerült jól, de szedje össze a bátorságát, üljünk le szemtől szembe és válaszoljon a honfitársainak a fenti kérdésekre”.

Az árvízhelyzetről az Indexen is beszámolunk folyamatosan frissülő percről percre tudósításunkban, amelyet itt követhet nyomon. Időjárás-előrejelzésünket a https://index.hu/idojaras oldalon kísérheti figyelemmel.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök az árvíz elleni védekezésről tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. szeptember 22-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)