Változatlan feltételekkel veszik át a katasztrófavédőket a kormányhivatalok

2024.09.23. 08:57
A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) közleménye szerint változatlan feltételekkel veszik át a katasztrófavédelem munkatársait a kormányhivatalok.

Október 1-jétől más hatósági feladathoz hasonlóan a vízügyi-vízvédelmi, tűzvédelmi és iparbiztonsági hatósági és szakhatósági hatásköröket a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok látják el – közölte hétfő reggel a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM).

Mint írták, ezeket a hatósági feladatokat a továbbiakban a környezetvédelmi, hulladékgazdálkodási, műszaki biztonsági, építésügyi és számos másik hatósági feladattal együtt egy szervezet látja majd el. A módosítás 

  • a tűzvédelmi,
  • iparbiztonsági,
  • vízvédelmi
  • és vízügyi hatósági feladatokat ellátó személyeket érinti.

A közleményben kiemelték, hogy amennyiben a jogviszonyváltás mellett döntenek, az illetményük nem lehet kevesebb a jogviszony átalakulását megelőző napon betöltött szolgálati beosztás alapján járó illetmény mértékénél. Hatósági vezénylés, hatósági kirendelés esetén pedig a vezénylés ideje alatt továbbra is a hivatásos jogviszony szerinti illetményszabályokat kell alkalmazni.

Hozzátették: a katasztrófák elhárításával és megelőzésével kapcsolatos nem hatósági jellegű feladatokat, valamint veszélyhelyzetek esetén a mentést és a polgári védelmet továbbra is a katasztrófavédelem szervei látják el.