Magyar Péter nem ül be a Fővárosi Közgyűlésbe, pártja a főpolgármester jogkörének csökkentését tervezi

2024.09.23. 07:02
A Tisza Párt politikusa a vasárnapi Magyar Infón jelentette be, hogy beül-e a Fővárosi Közgyűlésbe. A június 9-i önkormányzati választások eredménye értelmében Magyar Péter pártja tíz képviselőt delegálhat a budapesti testületbe.

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke úgy döntött, hogy nem ül be a Fővárosi Közgyűlésbe – jelentette be a politikus a vasárnap esti Magyar Infón.

A Tisza Pártnak tíz mandátumot sikerült bezsebelnie a június 9-i önkormányzati választásokon a Fővárosi Közgyűlésben. Magyar Péter vasárnapi bejelentésében sorolta fel, ki az a tíz ember, aki képviselni fogja a pártot Budapesten:

  • Ordas Eszter jogász,
  • Porcher Áron Somerville közgazdász,
  • Böröck-Gémes Szilvia business coach,
  • Bovier György esélyegyenlőségi, integrációs és marketingszakértő,
  • Barna Judit Annamária közösségszervező és kulturális menedzser,
  • Bujdosó Andrea Anna vezetőfejlesztési és esélyegyenlőségi tanácsadó,
  • Molnár Dániel oktató és mentor,
  • Orbán Árpád István közgazdász,
  • Balogh Balázs szabadúszó,
  • Kollár Kinga jogász, közgazdász, EP-képviselő.

A jelenlegi Fővárosi Közgyűlés tagjainak mandátuma szeptember 30-ával jár le, október elején pedig beülnek a testületbe a június 9-én megválasztott tagok. Magyar Péter bejelentette azt is, hogy az alakuló ülésre a szervezeti és működési szabályzat módosításával érkeznek, ugyanis pártja álláspontja szerint több jogkört el kell venni a főpolgármestertől és átruházni a képviselőkre.

Elhangzott az is, hogy a Tisza Párt jó néhány téma közgyűlési megvitatására már készül Budapesten, ezek között szerepel a korábban Vitézy Dávid által szorgalmazott BKK-rendészet, a város akadálymentesítése, a közlekedés fejlesztése, valamint az egységes fővárosi arculat kialakítása.

Egyeztetések és háttéralkuk

Magyar Péter még e hónap elején arról értekezett Facebook-oldalán, hogy a budapestiek egyértelművé tették, hogy a főváros vezetőinek új irányba kell fordulniuk, és egy tiszta, rendezett, élhető, békés, modern, korrupciómentes, együttműködésen és kölcsönös tiszteleten alapuló világváros építéséért kell dolgozniuk.

A választóktól kapott óriási felhatalmazás felelősségét átérezve a Tisza Párt elnökeként minden budapesti listavezetőt egyeztetésre hívtam. A felek közül egyedül a Fidesz-frakció nem élt a felajánlott eszmecsere lehetőségével

– közölte az ellenzéki politikus.

Ekkor jelentette be a Tisza Párt elnöke, hogy a Tisza Párt egyik frakcióval sem köt koalíciót, ahogy a budapesti cégek igazgatóságaiba és felügyelőbizottságaiba sem delegálnak tagokat, illetve főpolgármester-helyettest sem javasolnak. Az egyeztetések és a nyilatkozatok alapján azt is elmondta, hogy sem a Fidesz, sem a Kutyapárt, sem a Tisza nem jelöl főpolgármester-helyettest.

A pártvezetők egyeztetésére Szentkirályi Alexandra is reagált. „Megszületett a Karácsony–Magyar Péter-paktum a fővárosban” – állapította meg a Fidesz budapesti frakcióvezetője, hozzátéve, hogy a budapestiek nem erre szavaztak.

Néhány héttel később olyan sajtóinformációk jelentek meg, hogy Magyar Péter, Kovács Gergely és Vitézy Dávid a Tisza Párt elnökének lakásán titokban tárgyalt körülbelül három héttel ezelőtt Budapest jövőjéről és egy olyan fővárosi koalícióról, amely mentes a Fidesztől és a Demokratikus Koalíciótól is.

Források szerint Magyar Péternek az volt az ajánlata, hogy a Fővárosi Közgyűlésben a Tisza Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, valamint az LMP és Vitézy Dávid lépjenek koalícióra, szerezzék meg a többséget, és ezzel Karácsony Gergelyt állítsák kész helyzet elé.

Amennyiben a főpolgármester elfogadná az ajánlatot, akkor a Magyar Péter-féle koalíció többségbe kerülne.

Azt is leírták, hogy több forrásuk szerint Magyar Péter Vitézy Dávidot szeretné főpolgármester-helyettesnek, és vagy ebben a szerepében, vagy egy speciális bizottság elnökeként hatáskörébe venné a BKV-t, a BKK-t és a BKM Budapesti Közművek Zrt.-t, és ezzel párhuzamosan a Tisza Párt elnöke több cégvezetőt is menesztene.

Kovács Gergely a találkozó hírét megerősítette, Magyar Péter az árvízi védekezésre hivatkozva nem nyilatkozott, Vitézy Dávid ugyanakkor a lap megkeresésére azt mondta, hogy most hall először a paktumról, és arról is, hogy a Tisza Párt elnöke őt szeretné főpolgármester-helyettesnek.