Ingyenesen ad laptopokat a kormány a magyar diákoknak

2024.09.29. 18:44
Nyitrai Zsolt közösségi oldalán jelentette be, hogy folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igénylést október hetedikéig lehet leadni, amelyhez csupán egy regisztráció szükséges – közölte a miniszterelnök főtanácsadója.

Nyitrai Zsolt Facebook-videójában hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor kormánya elkötelezett a szolgáltató állam mellett. Mint mondta, ezért indították el a Gondosóra programot a nyugdíjasoknak, ezért szerveznek nyári tábort a cukorbeteg gyermekeknek, és ezért adnak laptopot az iskolákban a tanároknak és a diákoknak.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a videóban hangsúlyozta, hogy az elmúlt években több mint 450 ezer laptopot igényeltek és kaptak a családok – adta hírül az MTI. 

Ezeket azóta már használhatják is a gyerekek a mindennapos tanulásban, a leckeírásban vagy akár az Okosportál böngészésénél – közölte.

Idén folytatódik ez a program, további több mint százezer laptopot kapnak ingyenesen a magyar diákok.

Hozzátette, hogy másfél évtizeddel ezelőtt a magyar családoknak fizetniük kellett a tankönyvekért, és laptopról „szó sem volt”. Ma már ingyenesen kapják a magyar diákok nemcsak a tankönyveket, hanem a laptopot is – hangsúlyozta.

Október hetedikéig lehet igényelni

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára arról beszélt, hogy a notebookigénylést – mivel a gyermek még kiskorú  a szülő, a gondviselő nyújthatja be október hetedikéig.

Ehhez be kell lépnie gyermeke iskolájának Kréta-rendszerébe, ott az eszközigénylés vagy tárgyi eszköz ügyintézés menüpontot kell választania. Fontos, hogy nem a gyermek, hanem a szülő adatait kell megadni a személyi igazolványban foglaltaknak megfelelően, majd a regisztráció benyújtása gombra kattintani  ismertette a köznevelési államtitkár.