Börtönbüntetést kaphat egy férfi, mert megfenyegette Orbán Viktort

2024.09.30. 16:19
Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki egy középkorú férfi ellen, mert fenyegető kommenteket írt Orbán Viktor miniszterelnöknek és Csák János volt kultúráért és innovációért felelős miniszternek. S. Attila szerint nem követett el bűncselekményt, ezért most két és fél év helyett akár nyolc évre is rács mögé kerülhet.

Fenyegető Facebook-komment miatt zártak rács mögé egy középkorú férfit nyolc hónapja. A Blikk azt írja, S. Attila akár nyolc év börtönbüntetést is kaphat tettéért.

A lap azt írta, hogy az egyébként Bécsben élő kommentelő a vád szerint február 5-én Orbán Viktor miniszterelnöknek és az akkori kultúráért és innovációért felelős Csák János miniszternek is azt írta a kihelyezett háromnapos kormányülést népszerűsítő Facebook-posztja alá „Attila hun koronázatlan király” álnéven kommentelve, hogy:

Holnap megyek előre megfontolt szándékkal kormányülést robbantani Sopronbánfalvára!!! A rendszáma: RFV-237; www.emberikomédia.hu, Attila hun koronázatlan király.

A férfi a következő napon, mintegy megerősítve a szándékát, ismét kommentelt. „Repesztek Sopronba! Már biztosan repesnek a kormánytagok az örömtől...” – írta másodjára.

Elfelejtett macskakörmöt használni 

S. Attilát végül európai elfogatóparancs alapján Ausztriában fogták el, majd átadták Magyarországnak. Az előkészítő ülésen maximum két és fél év börtönt kapott volna, ha beismeri a tettét, ám szerinte nem követett el bűncselekményt, ezért most akár nyolc év szabadságvesztésre is ítélhetik. 

A férfi korábbi vallomásában azt mondta, soha nem volt szándékában a kormány ellen bármit is elkövetni, és a komment csak egy rossz tréfa volt. A kormányülés kifejezéssel valójában a saját autójának a vezetőülésére gondolt, ezért adta meg a rendszámát, és csak azért lett félreérthető a hozzászólás, mert „elfelejtett macskakörmöt használni”. Mint mondta, sohasem tervezte robbanóanyag beszerzését, és nem is ért hozzá, 

majd hosszas nyelvtani fejtegetésbe kezdett.

A férfi egyébként azt állítja, hogy megtalálta Attila király sírját, amit Friderikusz Sándornak és Szörényi Leventének is megírt. Állítja, ezzel a kommentel is csak az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a felfedezésére.