Meghalt az ország egyik legismertebb matematikatanára

2024.09.30. 16:00
Meghalt Gerőcs László matematikatanár, a Repeta című műsor alapítója.

Hetvenkét éves korában meghalt az ország egyik legismertebb matematikatanára, Gerőcs László, a Magyar Televízió híres, Repeta című műsorának alapítója és tagja – számolt be Facebook-posztban Gerőcs Péter, a pedagógus fia. 

Gerőcs László 1952 június 1-jén született. Tanulmányait 1975-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematika-fizika szakán végezte. Majd 1981-ben doktori címet szerzett a magasabb rendű lineáris rekurzív sorozatok vizsgálatainál elért eredményeivel.

Több mint negyven szakkönyvet, feladatgyűjteményt jelentetett meg, valamint számos publikációja látott napvilágot többek között az USA-ban, Németországban, Romániában és Magyarországon.

Vitézy Dávid: Legyen posztumusz Budapest díszpolgára Gerőcs László 

A volt államtitkár és főpolgármester-jelölt a Facebookon azt írta: „Gerőcs László egy teljes generációhoz hozta közelebb a matematikát. Amit az iskolában nem tudtunk vagy akartunk megtanulni, azt ő magyarázta el nekünk délutánonként a tévé képernyőin keresztül, mára legendává vált Repeta című műsorával.”

Idézte Gerőcs mondatait is ezzel kapcsolatban: „Abban az időben egy szimpla jeles érettségi már kevés volt ahhoz, hogy valaki bejusson egyetemre, ezért egyre többen igénybe vettek volna külső segítséget. De mivel egyre többen elszegényedtek, sok szülő nem engedhette meg magának ezt a kiadást. Akkoriban még volt közszolgálati televízió, közszolgálati műsorok, és eszembe jutott, hogy egy korrepetáló műsor sokat segíthetne ezen a problémán.”

Az ötletből valóság lett, Gerőcs László pedig egy egész ország matektanára. Sosem helyezte magát előtérbe, sosem kereste a rivaldafényt, egész életében megmaradt annak a vérbeli pedagógusnak, akinek mindennél fontosabbak tanítványai. Ezért sem kapta meg azt az elismerést, amivel mi, budapestiek tartozunk neki. Ha már életében adósai maradtunk, itt az ideje, hogy halálakor törlesszünk neki. Ezért kezdeményezem, hogy Budapest avassa posztumusz díszpolgárrá Gerőcs Lászlót, mindannyiunk matektanárát

– írta Vitézy Dávid a Facebook-posztjában.